Bebeğiniz büyümeye devam ediyor
Bebeğiniz yüzünüzü izlemekten hoşlandığını anlamaya başlayacaksınız. Artık doğum sonrasına göre bakışları oldukça anlamlı olmaya başladı. İlk dönemlerde yaşanma olasılığı yüksek olan beslenme problemleri, sarılık, göğsünüzdeki ağrılar azaldı bebeğinize alışmaya başladınız. Bebeğiniz ile beraber hızlı ve yorucu ilk ay bitiyor.
Yakında bebeğinizden anlamsız sesler çıkmaya başlayabilir. Hazırlıklı olun! Bebeğiniz ile bol bol konuşun, onun dil gelişimi sizin ilginizle daha da iyi olacak.
Bebeğinizi dinlenme anlarında da göğsünüzde yatırmanız onu güvende hissetmesine yardımcı olacaktır.
Ziyaretçiler Bitmedi mi?
Toplumumuzda doğum sonrası kutlamalar, tebrik için ev ziyaretleri çok önemlidir. Artık ziyaretçi akını azalmaya başlamıştır. Yeni anneye destek için yatılı kalan anneanne, babaanne gibi büyükler de gitmeye başladılar. Artık bebeğinizle baş başa kalma zamanı geldi.
Artık 1 aylık ebeveynsiniz
Yeni anne baba olmak dünyanın en güzel duygusudur. Bazı ebeveynlerin duyguları karışık olabilir. Hayal ettiğiniz gibi her şey mükemmel olmayabilir. Bebeğiniz ilk aylarda hasta olabilir, hastanede yatması gerekebilir. Bununla beraber bazen sağlıklı bebekleri olan anne babalarında duyguları karışık olabilir. Bunların bir çoğu geçici süreçlerdir. Zamanla herkes rollerini sevmeye başlayacak.
Ebeveyn olarak yeni bir dünyaya hoş geldiniz
Artık bebeğiniz büyüdü , doğum sonrası kontrollerine ara vermiştiniz. Artık rutin hastane kontroller başlıyor. Aşılar, acaba bebeğiniz bir aylık süre sonunda ne kadar kilo aldı, beslenmesi nasıl gidiyor.
Aşılar Hakkında Kısa Bilgi Vermek Gerekirse
Aşılar doktor kontrolünde tapılması gereken çok önemli bir uygulamadır. Aşı bebeğinizi önemli enfeksiyon hastalıklarına karşı korur. Bunlardan bazıları, çocuk felci, kızamık, tüberküloz, hepatit B , kabakulak gibi hastalıklarıdır. Aşı uygulamalarına bebeğinizin doğumundan hemen sonra Hepatit B aşısı yapılarak başlanır. Aşı takvimi sağlık bakanlığının belirlediği zamanlamaya göre planlanır. Buradan bebeğinize özel aşı takvimini öğrenebilirsiniz.
Aşılar Nasıl İşe Yarar
Aşılar hastalık nedeni olan bazı virüs ya da bakterilerin hastalık yapamayacak kadar zayıflatılmış canlı hali ve ya bu etkenin belirli parçasının verilmesi ile yapılır. Bu şekilde hastalık yapamayacak bir etken ile tanışan vücudumuzun bağışıklık sistemi ona karşı kendini koruyacak hale getirmeyi başarır. Genelde o hastalık nedeni olan virüs ve ya bakteriye karşı antikor oluşturur.
Hangi aşılar Yapılacak
Bebeğinize hangi aşıların ne zaman yapılacağını sağlık bakanlığı belirler. Hangi aşı ne zaman yapılacak bunu aşı takvimi sayfasından inceleyebilirsiniz.
Yapılacak aşıların listesini aşağıda görebilirsiniz.
-
Hepatit B
-
DTaP (Difteri – Boğmaca -Tetanoz)
-
Hib – Hemofilus İnfluenza
-
Polio
-
Pnömokok
-
Rotavirus
-
Influenza – grip aşısı
-
Kızamık- Kızamıkçık- Kabakulak (KKK)
-
Su Çiçeği
-
Hepatit A
-
Meningokok
-
HPV (Human papilloma virüs)
Bebeğinizn ilk 1 haftası yazısı için tıklayınız
Bebeğiniz büyümeye devam ediyor Bebeğiniz yüzünüzü izlemekten hoşlandığını anlamaya başlayacaksınız. Artık doğum sonrasına göre bakışları oldukça anlamlı olmaya başladı. İlk dönemlerde yaşanma olasılığı yüksek olan beslenme problemleri, sarılık, göğsünüzdeki ağrılar azaldı bebeğinize alışmaya başladınız. Bebeğiniz ile beraber hızlı ve yorucu ilk ay bitiyor. Yakında bebeğinizden anlamsız sesler çıkmaya başlayabilir. Hazırlıklı olun! Bebeğiniz ile bol bol … Devamını oku