Günümüzde insanların zamanlarının % 90 dan fazlasını kapalı ortamlarda geçirmektedir. Amerika’da çevre koruma ajansının yaptığı çalışmalara göre kapalı ortamların hava kalitesi dış ortamların hava kalitesine göre daha kötü olduğu yönünde . Bu durum toplum sağlığı ve özellikle de çocuk sağlığı açısından risk.
Ev içi hava şartlarını iyileştirmek için bir çok şey yapılabilir. Bunların başında evin havalandırılması geliyor. Günlük evin havalandırması ev içi hava kalitesinin arttırılmasında oldukça önemli bir konudur. İkinci olarak toksik kimyasallardan oluşan ürünleri almayı bırakmalısınız . Alternatif ürünleri kullanmalısınız.
Zararlı ev içi hava kirleticileri bir çok ciddi hastalığa sebep olabilir . Bunlardan bazıları ; astım, kanser, hormonal hastalıklar, nörolojik hastalıklara neden olabilir. VOC denilen volatil organik karbonlar mobilya , halılar , plastikler ürünler, temizlik maddeleri , yapı materyalleri, boyalar ve yapıştırıcılardan salınabilir. Ev içi yada kapalı ortamlardaki bu hava kirleticileri dış ortamdaki havadan 100 kata kadar fazla olabilmekte.
Bununla birlikte ev içi bitkiler yetiştirerek de havanın kalitesini arttırabilirsiniz.
Araştırmacıların önerdiği 3 bitki ev içi hava kalitesinin arttırılasında stratejik önemi vardır.
Areca Palmiyesi ( oturma odasi bitkisi ) Bu bitki gün boyu oksijen üreten bir fabrikadır.
Paşa Kılıcı (Sansevieria Trifasciata Mother- in Law’s Tongue) . Yatak odası bitkisidir. Bu bitki gece oksijen üreten bir fabrikadır.
Salon Sarmaşığı (Epipremnum aureum – Money Plant ) “özel bir bitki” olarakta bilinir. Bu bitki formaldehit ve diğer uçucu organik kimyasalları filtre eder.
Bu üç bitki hava kalitesini kesin olarak arttıracaktır.
Diğer önemli bitkiler ;
Ev içi VOC’lardan benzen , toluen , oktan , alfa pinene ve TCE için 28 bitkide yapılan testte sadece 5 tane bitki bu maddeleri filtrelediği gösterilmiş. Bu bitkilere süper bitkiler adı veriliyor .
- Hemigraphis alternataa
- Duvar sarmaşığı (Hedera helix )
- Hoya cornosa
- Asparagus densiflorus
- Tradescantia pallida
SÜPER BEŞLİ BİTKİLER