Çocuk Gelişimi

ÇOCUKLARDA YAZ HASTALIKLARI -2

Yrd.Doç.Dr. Selda SİVASLIOĞLU

No Comments

Havuz nedeniyle ortaya çıkan hastalıklar

Yaz aylarında sıcaklık artarken serinlemek,  eğlenmek ve spor amaçlı havuz kullanan sayısı artmaktadır. Özellikle çocuklarda havuz kaynaklı idrar yolu enfeksiyonu,  ishal, göz ve kulak enfeksiyonları ortaya çıkmaktadır.

İshal

Sıcaklığın yükselmesiyle bakteriler, besinlerde daha hızlı ve kolay üremektedir. Ayrıca çocukların havuz ve deniz suyundan mikrop içeren su yutma riski artar.  Bu nedenlerden dolayı  yazın, diğer mevsimlere oranla  gastroenterit dediğimiz ishal  daha sık görülmektedir.

İshal çocuklarda, özellikle ilk 5 yaşta en sık görülen enfeksiyonlardan biri olması yanında bu yaş grubunda daha tehlikeli seyretmektedir. Aileler özellikle yaz aylarında ishale karşı dikkatli olmalıdır. Yiyecekler buzdolabında saklanmalı, kaynağı bilinmeyen sular içilmemeli, çiğ sebzelerle hazırlanmış salata ve meyvelerin tüketiminde dikkatli olunmalıdır. Kabuğu soyulabilen gıdalar soyularak, soyulamayanlar ise iyice yıkanarak yenmelidir. Pastörize edilmemiş süt ve süt ürünleri tüketilmemelidir. Gıdaların uygun koşullarda saklandığından emin olunmalı, eller sık sık yıkanmalıdır. Temiz olmadığını düşündüğünüz havuza çocuğunuzu sokmayın. Çocuğunuzu havuzda su yutmayacak şekilde tutun. Çocuğunuz havuza kendi girebilecek yaşta ise havuz suyunu yutmaması konusunda uyarın. Kirli yiyeceklerden bulaşan hepatit a ve rota virüs ishaline karşı,  Hepatit A ile Rota virüs aşılarını yaptırın.

Barsak enfeksiyonu ortaya çıktığında; çocukta ishal, kusma, ateş, karın ağrısı ve iştahsızlık görülür.

Çocuk iştahsız ise yemeye zorlanmamalı ancak kaybettiği sıvı ihtiyacı karşılanmalıdır. Evde hazırlanmış meyve suları, açık çay, ayran ve suyu sık aralıklarla ( 15-20 dakika) ve az miktarda ( 25-30 ml) tüketmelidir. İshal olduğu dönemde yağlı, tatlı ve hazır gıdalardan kaçının. Çocuğunuzu, yoğurt çorbası, haşlanmış patates, muz, haşlanmış pirinç, yoğurt  gibi yiyecekler ile besleyin.

Eğer çocuğunuz;
  • Günde 8-10 kez  ya da yediği , içtiği  her şeyi kusuyor ise,
  • İshali 3 günden uzun sürmüşse,
  • Ateşi 39 C üzerinde veya 2 gündür devam ediyorsa,
  • Dışkısı kanlı veya sümüksü ise
  • Vücut sıvı kaybı nedeniyle idrarı az, ağladığında gözyaşı gelmiyor ise mutlaka doktora başvurulmalıdır.  

Dış kulak yolu enfeksiyonu

Uzun süre veya sık havuza giren çocuklarda dış kulak yolunun uzun süre teması sonucu burada ki cildin yapısının bozulmasıyla deride veya suda bulunan mikroorganizmalar ile dış kulak yolunda enfeksiyon meydana gelir. Şiddetli kulak ağrısı ile ortaya çıkan bu hastalıkta kulakta şişlik, kızarıklık ve akıntı eşlik edebiliyor. Çocuğunuzun dış kulak yolu enfeksiyonu tedavisinde antibiyotikli kulak damlaları, ağrı kesiciler kullanıyor. Çocuğunuzun havuza girmesi bir süre kısıtlanıyor.

 Göz hastalıkları

Çocuklarda havuzdan kaynaklı mikroorganizmalara bağlı veya klora bağlı tahriş sonucu göz enfeksiyonu meydana gelebiliyor. Mikroorganizmalara bağlı enfeksiyonlarda gözde yoğun çapaklanma, batma, kızarıklık ve akıntı oluşuyor. Sudaki klora bağlı tahrişlerde ise kızarıklık ve gözlerde yanma daha çok görülüyor. Çocuğunuzun tedavisi için basit yöntemlerden; ılık su ile pansuman yapabilir, ileri olgularda ise doktora başvurmalısınız.

Çocuğunuzu korumak için;  gözleri suyla temas etmeyecek şekilde tutun, deniz gözlüğü takmasını sağlayın, Gözlük takmıyorsa, su içinde gözlerini açmaması konusunda teşvik edin.

Güneş ışınları da göz tahrişine zemin hazırladığı için havuz kenarında çocuğunuzu şapkasız dolaştırmayın. 

Çocuklarda yaz hastalıkları ilgili diğer yazımızı buradan inceleyebilirsiniz

Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Uzmanı

Yorum yapın

Item added to cart.
0 items - 0.00