Çocuk Gelişimi

Cep Telefonu Radyasyonu ve Çocuk Sağlığı: Ebeveynlerin Bilmesi Gerekenler

Uz. Dr. Yaşar Hüseyin ONGANLAR

No Comments

Çocuklar sadece küçük erişkinler değildir; büyüyen zihinleri ve bedenleri, etraflarındaki çevrenin kötü etkilerine, kendilerine has bir şekilde savunmasız bırakıyor. Teknolojik araçların zararlı etkilerinin; gelişimi ve büyümesi devam eden çocuklarda erişkinlerden farklı ve fazla olabileceği varsayılabilir. 

Cep telefonu radyasyonu hangi tür radyasyondur?

İki tür radyasyon vardır: iyonlaştırıcı ve iyonlaştırıcı olmayan.

  • İyonize radyasyon: Yüksek frekanslı radyasyondur (ve yüksek enerji içerir. İyonlaşma, hücreye, daha da önemlisi DNA’ya zarar verebileceğinden, kansere neden olma ihtimali vardır, maruz kalınan iyonlaştırıcı radyasyon çeşidine ve doz miktarına göre bu ihtimal artar.  

  • İyonlaştırıcı olmayan radyasyon: Düşük frekanslı (düşük enerjili) radyasyondur. İyonlaştırıcı olmayan radyasyonların enerjisi, iyonlaştırıcı radyasyonlara göre çok daha küçüktür ve madde içerisinden geçerken yüklü iyonlar oluşturmak yerine, molekül ve atomların döngüsel, titreşimsel, veya elektronik değerliğini değiştirme yeteneğine sahiptirler.

 

Cep telefonları iyonlaştırıcı olmayan radyasyona sahiptir. Telefonunuz, anteninden yakındaki baz istasyonlarına radyo frekansı dalgaları gönderir. Telefon ile  görüştüğünüzde, sms yazdığınızda, internet ile veri kullandığınızda, telefonunuzun anteni radyo dalgalarını cep telefonu baz istasyonlarından alır.

 

En son araştırmalar ne diyor?  

Cep telefonunun kansere neden olup olamayacağını öğrenmek için çeşitli çalışmalar yapılmıştır. İnsanlardaki bu tür çalışmalar, cep telefonu kullanımı ile artmış kanser riskini doğrulayıcı bir kanıt göstermemiştir.. Bir çalışmada küçük bir grup insanda glioma adı verilen beyin tümörü türünde hafif bir artış olsa da, yapılan diğer çalışmalar bunun doğru olmadığını göstermiştir.

Mayıs 2016’da, yayınlanan bir çalışmaya göre sıçanlarda cep telefonu radyasyonuna maruziyet sağlanmış, radyasyona maruz kalanlarda artmış kanser riski arasında bir potansiyel olduğu gösterilmiştir.

Bu çalışma hakkında birkaç konuya dikkat etmek gerekiyor:

  • Bu çalışma sadece sıçanlar üzerinde yapıldı. Sıçanlar tıbbi araştırmalar için iyi test hayvanları olabilirken, insanlar ile aynı etkilerin oluşabileceği kesin değildir.  
  • Bu çalışmada, sıçanlar iki yıl, günde dokuz saat, haftanın yedi günü çok fazla miktarda radyasyona maruz bırakıldı. Bu, çoğu insan için cep telefonları  maruziyetinden çok daha fazla.
  • Erkek sıçanlar da, dişi sıçanlara göre daha fazla tümör gelişti.

Neden daha fazla araştırma gerekiyor?

Ebeveynler böyle çalışma sonuçlarından sonra panik yapmamalı, ancak bu gibi çalışmaları bilmek, her zaman elektromanyetik alan oluşturan cihazların, özellikle de en çok kullanılanlardan biri olan cep telefonların olası zararlarından korunma ve tedbir alınması konusunda bize tekrar uyarı niteliğinde olmalıdır.   

Cep telefonunun radyasyonunu kendimiz ve çocuklarımız için nasıl sınırlayabiliriz?

Çocuklara Sağlık olarak çocukların ve gençlerin cep telefonu kullanımının sınırlanması gerektiğini düşünüyoruz.   

Aileler için cep telefonu güvenlik ip uçları:

  • Mümkün olduğunda kısa sürelerde cep telefonu kullanın. Hoparlör ya da eller serbest modunda cep telefonlarınızı kullanın.  
  • Cep telefonuyla konuşurken, telefonu başınızdan uzak tutmayı deneyin.
  • Cep telefonlarında görüşmelerinizi mümkün olduğunca kısa tutun.
  • Telefonunuzu vücudunuz ile temas edecek şekilde  cebinizde taşımayın  
  • Araba sürerken telefon ile konuşmayın, internet kullanmayın . Bu durumlar kaza riskini arttırmaktadır.  
  • Hem telefon kullanıp , hem de yürürken dikkatli olun. Bu şekilde dikkatiniz dağılıp yaralanma riskinizi arttırabilirsiniz.  
  • Telefonunuzun sinyal gücünüzü (kaç çubuğunuz var) gözleyin. Telefonunuzun sinyali ne kadar zayıf ise, telefonunuz daha çok çalışmak zorunda kalır ve normalden daha fazla radyasyon verir. Cihazınızı kullanmadan önce daha güçlü bir sinyal gelene kadar beklemek daha iyi olabilir.

 

  • Arabada, asansörde, tren ve otobüslerde çağrı yapmaktan kaçının. Cep telefonu, kapalı bir ortamda olduğu için daha fazla çalışır ve bu nedenle daha çok radyasyon üretir.  
  • Unutmayın ki cep telefonları çocukları avutma için oyuncak değildir.

 

Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Uzmanı

Yorum yapın

Item added to cart.
0 items - 0.00