Bebeğinizin büyümesi, gelişmesi nasıl gidiyor?
Bebeğinizin görmesi nasıl? Hala oldukça bulanık görmeye devam ediyor. Bebekler miyop doğarlar ve onlar yaklaşık 20-40 cm uzaktaki nesneleri görebilmektedir. Bulanık olarak görürler. Kucağınıza aldığınızda sadece yüzünüzü görebilir.
Yeni doğanlar saçlarınıza, kaşlarınıza ve ağzınıza bakmaya eğilimindedir. Bebeğiniz doğumdan sonra gözlerinizin içine bakmazsa endişelenmeyin.Çalışmalar yenidoğanların insan yüzünü renkli nesnelere bakmaktan daha çok tercih ettiklerini göstermiştir.
Annelik nasıl başladı, nasıl gidiyor? Bir iki küçük problem olması bunların böyle devam edeceği anlamına gelmiyor.Sakin olun, on gün içinde neredeyse hiç problem kalmayacak !
Emzirme biraz rahatsızlık verebilir
Doğum sonrası iki ile dört gün sütünüz göğüslerinizde birikmeye başlar, ve bu göğüslerinizde dolgunluk, gerginlik hissi verebilir. Sütünüzün tam olarak oluşmasına kadar bebeğiniz ön süt ya da kolostrum denilen sıvı ile beslenir. Bu değişim sizi iki – dört gün arası rahatsız edebilir, sonra bu rahatsızlık azalacak ve sevgiyle bebeğinizi beslemeye devam edeceksiniz.
Göğüsleriniz sert, sıcak ve hassas olabilir. Süt bezlerinden süt salgınızın artması bebeğinizi beslemek için üretilen süt ilk başlarda rahatsızlık hissi verebilir. Angorjman boşaltılamamış memenin verdiği dolgunluk hissidir.
Göğüsleriniz sert ve sıcak hale gelebilir. Bazen biraz acı verebilir. Bebeğiniz sütünüzü emmeyi becerdikten sonra, sizde bebeğinizi emzirmeye başladıktan sonra süt akışı kolaylaşacak ve bu dolgunluk hissiniz zamanla azalacaktır.
Dolgunluğu azaltmak için aşağıdakileri yapabilirsiniz:
-
Sıcak bir duş alabilirsiniz.
-
Her beslemeden önce göğüslerinize (nemli ve ılık bir bez ile) ılık kompres uygulayın.
-
Tam dolu göğüs ile bebeğin tutması zor olabilir. Göğüslerinin çok gergin ise biraz pompa ile sağıp, ondan sonra bebeğinizi emzirmeye çalışabilirsiniz. Bebeğinizin beslenmesi ve sütü boşaltması hem sizi rahatlatacak , hem de sütün akışının devam etmesini sağlayacak.
-
Destekleyici bir sütyen giymek rahatlatıcı olabilir
-
Her iki ila üç saatte bir emzirmeye devam edin. Bebek her uyanık olduğunda aç olduğunu kabul edin (aç olmasa bile) ve emzirin. Ağrınızın olması beslenmeyi azaltmanıza neden olmasın. Bebek emdikçe göğüslerinizdeki hassasiyet daha azalacaktır.
-
Bol su içerek süt üretimini artırmaya ve süt akışını hızlandırmaya devam ediniz.