Gebelik

Gebelikte 3. Hafta

Uz. Dr. Yaşar Hüseyin ONGANLAR

No Comments

Hamileliğin üçüncü haftasında genellikle yumurtlama ve implantasyon meydana gelir. Bu hafta vücudunuz ve bebeğiniz hakkında bilmeniz gerekenler:


Hamilelik nasıl hesaplanır?

Hamileliğin hesaplanma şekli konusunda birçok tartışma vardır. Çoğu kadın, ne zaman gebe kaldıklarını bilmedikleri için (ovülasyonun ne zaman gerçekleştiğini tam olarak bilmek zor olduğundan), hamilelik daima son adet döneminin ilk gününden (SAT) belirlenir.
Hamileliğin bu şekilde hesaplandığı göz önüne alındığında, hamileliğiniz yaklaşık 40 hafta sürecek.

Vücudunuzda ne gibi değişiklikler oluyor?

Birçok kadın herhangi bir değişiklik fark etmez, ancak bazı kadınlar yumurtlama sırasında hafif kramp ve vajinal akıntı yaşarlar. Yumurtlama sırasında yumurtalıklar, fallop tüpleri boyunca uterusa doğru ilerlemeye başlayan olgun bir yumurtayı serbest bırakır.
Sperm, fallop tüpü içindeki yumurtayı döllemek için uterus boyunca ilerler. Sadece tek bir sperm yumurtayı dölleyebilir. Hem sperm hem de yumurta, toplam 46 kromozom içeren zigotu oluşturmak için bir araya gelecek 23’er kromozom içerir.
Bebeğinizin cinsiyeti, göz rengi, saç rengi ve diğer birçok özellik sperm ve yumurta bir araya geldiğinde zaten belirlenmiş oldu.
Zigot, fallop tüplerinden tutunacağı rahim duvarına ulaşmak için rahme doğru ilerlemeye devam eder.

Bebeğinize neler oluyor?

Bu noktada blastosist hızla büyüyor ve hızla çoğalıyor. Blastosistin bir kısmı, hCG (insan koryonik gonadotropin) üretecek plasenta haline gelecektir. Bu hamilelik testleri ile tespit edilen hamilelik hormonudur.
Amniyotik sıvı da hücrelerin etrafında toplanmaya başlar, bu sıvı hamileliğiniz boyunca bebeğinizi koruyacaktır. Beyin, omurilik, kalp ve gastrointestinal kanal gelişimi dahil olmak üzere fetal gelişimin önemli yönleri bu hafta başlar.

Bebeğiniz ne kadar büyük?

Vücudunuzdaki embriyo çok küçüktür ve aslında bir bebekten çok bir hücre grubuna benzemektedir. Bir iğne başının büyüklüğü kadardır ve yaklaşık 0,48 mm uzunluğundadır. Eğer vücudunuzun içinde olmasa insan gözüyle görülebilir büyüklüktedir.

Bu hafta için ne plan yapmalısınız?

Hamilelik sırasında egzersiz önemlidir. Bir egzersiz rutinine başlamadan veya devam etmeden önce sağlık uzmanınıza danışın. Çoğu durumda, zaten bir egzersiz rutinindeyseniz, muhtemelen aktif yaşam tarzınıza devam edebilirsiniz.
Bebeğinizin yaptığınız iyi ve kötü her şeyden etkilendiğini unutmayın. Alkol, yasadışı ilaçlar, bazı ilaçlar, belirli yiyecekler, kafein ve sigara içmekten kaçınmalısınız.
Hamileliğin erken döneminde beslenme de önemlidir. Fetal büyüme ve sağlıklı bir hamilelik için folik asit ve diğer gerekli besin ve vitaminler gereklidir. Yeterli miktarda protein ve kalsiyum ile dengeli bir diyet yapmak hem siz hem de bebek için önemlidir.

Hamileliğinizi daha iyi hale getirmek için ipuçları

Vücudunuz bazı büyük değişikliklerden geçmeye başlıyor, bu sizi zaman zaman bunaltabilir. Yeterli dinlenmeyi ve beslenmeyi ihmal etmediğinizden emin olun. Rahatlamak ve hamilelikten zevk almak için zaman ayırın. Stres hamilelik sırasında vücudunuz ve bebeğiniz için en kötü şey, stres seviyenizi düşük tutacak teknikler öğrenin ve bunları kullanın.

Baba adayı için ipuçları

Hem siz hem de eşiniz, planlanmış bir hamilelik olsa bile bazı korkulara sahip olabilirsinizr. Birbirinize açık olun ve endişelerinizi tartışın. Sorular sorun, böylece anne adayı sizin de hamileliğe dahil olmak istediğinizi hissetsin.
Gelecek 37 hafta boyunca ona nasıl destek olabileceğinizi ve nasıl sürprizler yapabileceğinizi planlamak için zaman ayırın.

⇐ GEBELİKTE İLK 2 HAFTA                                                     GEBELİĞİN 4. HAFTASI ⇒

 

Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Uzmanı

Yorum yapın

Item added to cart.
0 items - 0.00