Videoda Neler Konuşuldu?
Ek gıdalara geçiş yapıldıktan sonra bunların yenmesi bebekten bebeğe değişiklik gösterebiliyor, bazı bebekler pütürlü yiyecekleri yutamayıp öğürüyorlar. Bunun nedeni nedir acaba?
Çok sık gördüğümüz bir durum, hatta buna anneler arasında bir isim de konuldu: Blender hastalığı olarak biliniyor. Blender hayatımıza girmeden önce anneler çorbalarını süzgeçten geçirip hazırlarlardı, süzgeçte arkada büyük pütürler bırakırdı. Blender gelince her şeyi ezip kısa sürede sebze çorbası yapmak tabi daha kolay oldu. Bebekler için de tabi yeme süresi kısaldı, zira içinde küçük pütürler olan lokmaları çiğneme ihtiyacı duyuyorlar. İyice ezilmiş lokmaları ise hemen ağızlarının arkasına atıp yutuyorlar. Bebek de buna alıştı, annelerin işi kolaylaştı, ancak bunu sonucunda çiğnemeyi öğrenemeyen bebekler ortaya çıkmaya başladı. Normalde bebeklerin 6. aydan 9-10. aylara kadar çiğnemeyi öğrenmeleri lazım. Ondan sonra anneler 9-10 aylık bebeklerine kıymalı tarhana verdiklerinde bebeğin küçücük kıymayı bile öğürdüğünden şikayet ediyorlar. Bu tabi yutamamaktan değil, çiğnememe alışkanlığından kaynaklanan bir durum. O yüzden mümkünse blender hiç kullanılmamalı. Daha çok süzgeç kullanılıp sonrasında kalanlar da çatalla ezilerek verilmeli. Bir diğer önemli konu da, genelde çocukların yemeği ellemelerine, ağızlarına götürmelerine izin vermiyoruz. Boğazına kaçar diye genel bir korku var. Böyle yaptığımız zaman hem bebeği yemekten soğutuyoruz, hem de çiğneme olayını engelliyoruz. Bu aynen şuna benziyor, 2 yaşına kadar
bir bebeği sürekli kucağımıza aldığımızı, hiç yere bırakmadığımızı düşünün. Bilimsel çalışmalara göre bu bebek hiçbir fizyolojik sorunu olmamasına rağmen yürümeyi çok öğreniyor. O yüzden benim annelere önerim sert olmamak kaydıyla, mesela yumuşak ekmek parçaları ve meyveler olabilir, çocukların yiyecekleri elleyip ağızlarına atmalarına müsaade etmek ve blender kullanmamak.