Site icon Çocuk ve Aile Sağlığı Sitesi

Bebeğinizin Gelişimi için 7 Altın Kural

Bebeğinizi doğru şekilde uyutmanız, beslemeniz ve oyun oynamanız için gerekli yedi altın kural

Uyku, yemek yeme ve oyun aktiviteleri için düzenli bir program belirlemek hem sizin hem de bebeğiniz hayatını kolaylaştıracaktır. Peki ama nasıl? Aşağıda bu konuda başarılı olmanıza yardımcı olacak yedi altın kuralı derledik.

1 ) Bebeğinizi belli bir yatma rutinine alıştırın

Eğer düzenli bir yatma alışkınlığınız varsa, günlük rutininiz de o derece düzenli olur, uzmanların görüşleri bu yönde.

Düzenli bir yatma alışkanlığı  oluşturmak için bu rutini her gece mutlaka uygulamanız gerekir.

Yatma rutini bir programda uygulanması gereken en önemli şeydir. “Bu düzeni ilk ay tamamen başarılı bir şekilde uygulayamayabilirsiniz ama 2 ay içinde düzen oturacaktır.”

Bu düzeni uygulamak için bazı basit öneriler de vardır: sıcak bir duş, pijamalar, bir şeyler yemek ve sonra da uyumak. İlk aylarda bebeğinizi uyumadan önce beslemek iyidir. Bu onların gece uyanma sıklığını da azaltacaktır.

2) Bebeğinize gece ile gündüz farkını anlatın

Çoğu bebek ilk başta gece ile gündüzü karıştırır, bebeğin gündüz uzun süre uyuması sadece güneş battıktan sonra daha fazla uyanık kalmasına neden olacaktır. Bebeğinize gece ile gündüz farkını öğretirseniz bu onun yatma rutininde daha başarılı olmasını sağlayacaktır.

Gün içinde evi aydınlık tutun. Gece ise tam tersini yapın: evi loş ve sessiz tutun. Gece beslemesi sırasında bebeğinizle fazla konuşmayın. Gecenin uyuma gündüzün ise sosyalleşme ve oyun zamanı olduğunu öğrenmesine izin verin.

3) Bebeğinizi tanıyın

İnternet siteleri kitaplar, çocuk doktorları ebeveynleriniz bebeğinize uygun programı oluşturmanızda size yardımcı olabilirler. Ama çocuğunuz sizin en önemli kılavuzunuzdur ve o size neye ihtiyacı olduğunu söyler, bebeğinizi tanıyın.

“Ebeveynler bebeklerle daha çok vakit geçirmeye başladıklarında, ihtiyaçları olan tüm bilgileri tecrübe ile bebeklerinden öğrenirler. Bebeklerin huyları ve neye ihtiyaçları olduğuna dair şeyleri artık içgüdüleri ile algılamaya başlarlar.

Çocuğunuzun neye  ihtiyacı olduğunu öğrendiğinizde hem onun hemde sizin için  hayatı   hem daha kolay hem de daha eğlenceli olacak.

Önemli olan bebeğinizin gerçekten acıktığında besleyebilmek ve onun yorgun uykulu olduğunu anlayınca da yatağa götürebilmesini bilmektir.

Bebeğinizin neye ihtiyacı olduğunu anlamak zaman alabilir ve bunun için sabırlı olmanız gerekir. Ama bu tür tecrübelerin de zaman içinde edinileceğini anlayacaksınız. Ve bebeğinizin uyku saatini, beslenme zamanını, oyun saatini öğrendikten sonra bilgisayarınızda ya da defterinizde oluşturduğunuz program ile rutini oturtmuş olacaksınız.

4) İşe başlamadan önce bebeğinizin programını yapın

Eğer bebeğinizin bir programı olmasını ve bu programa göre hareket etmesini istiyorsanız, bu sürecin oturması için en az iki hafta büyük çaba göstermeniz gerekir. Bu sürede rutini bölmeyin, dışarıda yemek yedirmeyin arada uykusu geldi diye bebeğinizi uyutmayın.

İlk önce bebeğinizin uyuma ve uyanma düzenini, beslenme zamanlarını oturtmanız gerekir ve herhangi bir değişiklik yaparsanız bu programda tüm alışkanlıklar silinir. Bebeğinizin bu programa alışması için yapmanız gereken en iyi şey bu programa uygun davranmaktır.

5) Büyüme ve gelişme aşamalarında değişiklikler olabilir

Çocuğunuz ilk yılında pek çok aşama kaydeder. Kilosu üç katına çıkar; oturma, emekleme, yürüme gibi hareketleri öğrenir.

Büyüme aşamasında ya da gelişim sürecinde iken bebeğinizin normal rutini bozuluyorsa bunda şaşıracak bir şey yok. Bebeğiniz normalden daha aç olabilir, daha fazla uyumaya ihtiyacı olabilir ya da gece daha sık uyanabilir. Merak etmeyin – bebeğiniz kısa süre içinde eskisi gibi programlı olacaktır ama bu rutini yeniden ayarlamak için ona yardım etmeniz gerekebilir.

6) Bebeğinizin programını yaşına uygun şekilde hazırlayın

Bebeğiniz tam bir düzene girmişken bu düzenin yine değişmesi gerekebilir. Bebeğiniz büyüdükçe daha az öğlen uykusuna ihtiyaç duyabilir ve oyun zamanının artması gerekebilir. Ayrıca katı gıdalar yemeğe başladığında bazen günde bir bazen de daha çok kez yemek yemek isteyebilir.

Bu gelişmeler olurken bebeğinizin programı da değişecektir tabi ki. Bu aşamaları doğru değerlendirmek ve bebeğinizin yaşına uygun olarak programı yeniden düzenlemeniz gerekebilir.

7) Programın Kusursuz Olmasını Beklemeyin

Bazı aileler çocuklarının her zaman bir saat gibi yaptıkları programlara dakikası dakikasına uymasını bekler. Ve bebeğiniz programa uygun davransa bile günden güne programda şaşmalar olabilir çünkü bebeğiniz büyüyor.

Bazen herhangi bir sebepten dolayı bebeğiniz bir öğlen uykusunu atlar, ekstra bir şeyler yemek ister, şafak sökmeden uyanır. Hayat da böyledir, tatiller, büyük akrabalar, arkadaşlarla planlar, yapmanız gereken ayak işleri ve diğer faktörler de bebeğinizin hayatına etki eder. Bebeğiniz ihtiyaç duyduğu şekilde uyuduğu, yemek yediği, oyun oynadığı ve sevgi gördüğü sürece değişiklikler olmasında hiçbir sakınca yoktur.

Exit mobile version