Diş çıkarma her bebek ve anne baba için farklı bir deneyimdir. Bazı çocuklar hiçbir şey hissetmeden çıkarırlarken bazıları çok sıkıntılı bir dönem yaşayabilirler.
Diş Çıkarma Belirtileri
Semptomlar bir kaç gün sürebilir. Bazen uzun bir zaman diş çıkarma şikayetleri olabilir. Bazı şanslı bebekler ve onların aileleri için hiç belirti olmadan da dişlerin çıktığını farkedebilirler. Bu şeklide yaklaşık üçte bir bebekte diş çıkarma ile ilgili herhangi bir belirti olmayabilir.
En sık görülen diş çıkarma belirtileri şunlardır :
- Şişmiş, ödemli diş etleri
- Diş etinde hafif kesik gibi görünüm
- Sinirlilik
- Uyku problemi
- Yiyecek reddetme
- Emmeyi reddetme
- Kulakları ile oynamak
- Salya miktarında artış
- Hafif şiddette görülen ateş ( 38 C ve üzeri ateşte başka hastalık olma olasılığı mevcuttur) en yaygın görülen diş çıkarma belirtileridir.
Bu belirtilerden birkaçını birlikte fark ederseniz, çocuğunuzun diş çıkarma olasılığı yüksektir – ancak her zaman başka bir şey de olabilir.
Diş çıkarma İle karıştırılan durumlar
Bebeğiniz diş çıkarma sırasında ateş, kusma veya ishal gibi belirtiler varsa, tedavi gerektiren bir tıbbi rahatsızlığı olup olmadığını öğrenmek için çocuk doktorunuza danışın
Diş çıkarma ile ilgili bazı ipuçları
Bebeklerin diş çıkarma dönemini rahat geçirmesi için neler yapılabilir?
- Diş etlerindeki ödemi azaltabilmek için soğuk dişlik, soğuk gıdaları ısırmaları sağlanabilir.
- Biraz soğuk yoğurt, meyve püresi verilebilir.
- Çok huzursuz ve biraz da ateşi var ise parasetamol grubu ağrı kesici ateş düşürücülerden verilebilir.
- Diş çıkarma döneminde lokal anestezik etkili jellerde de masaj yapacak şeklilde bebeğinizin ağrılı kısımların sürülebilir.
En erken ne zaman diş çıkabilir ?
Bebeklerde dişler bazen doğumda bile olabilir. Ancak bu dişlerin düşme olasılığı çok yüksek olduğu için onların çekilmesi gereklidir. Endişelenmeyin bebeğinizin dişleri zamanında tekrar gelmeye devam edecek.
3 aylık bebeğimin çok salyası akıyor, acaba diş mi çıkarıyor?
Bebekler ikinci aylıktan itibaren salyaları akmaya başlar. Bu dönemdeki salya artışı, bebeğin yutabileceğinden daha fazla salya ürettiği için olmaktadır. Salyalı bu erken dönemde dişetlerinde de aşırı kaşınıtı meydana gelebilir. Bebekler bu dönemi yaklaşık 3 ay sürecek şekilde atlatırlar.. Dişleri genellikle 7-8. ayda çıkacaktır. Benim bebeğimin çok salyası akıyor, acaba diş mi çıkarıyor diyen annelere genelde bu aylarda dişlerin çıkma olasılığının çok az olduğunu hatırlatıyoruz. Bazı annelerde dişleri çıkmayan bebekleri için endilşelenir. Bu yazıda ayrıntılı olarak okuyabilirsiniz.