Site icon Çocuk ve Aile Sağlığı Sitesi

Çocuk Beslenmesinde Yumurtanın Önemi

Bebeklerde yumurta yedirme zamanının bilinmesi çok önemlidir. Erken yumurta verilmesi istenmeyen yan etkilere neden olabilmektedir. 

Yumurtanın çocuk beslenmesinde çok önemli bir yeri vardır. Yumurta içerdiği besinler açısından zengin bir gıdadır. Protein, vitaminler, mineraller ve vücudumuzda çok az bulunan eser elementler açısından tam bir besin deposudur.

Yumurta ile geçmişte içerdiği kolesterol bakımından kalp damar sağlığında kolesterolü yükselttiği düşünülerek  kötü  imaj oluşturulmuştu. Son dönemde yapılan çalışmalar sağlıklı bireylerde haftada 7 yumurta yemenin kolesterolü yükseltmediği, göstermiştir. Yine benzer çalışmalarda yumurta yemenin erişkinlerde inme riskini azalttığı , kadınlarda meme kanserine karşı koruyucu etkisi olduğu gösterilmiştir. Yumurtanın sarısındaki Choline maddesinin meme kanseri riskini % 24 azalttığı gösterilmiştir.

Çocuk Sağlığında Yumurta

Yumurta çocuk sağlığında da besleyici özellikleri nedeni ile çok önemli bir gıdadır. Yumurtanın beyazındaki alerjik etkisi olabilecek maddelerden dolayı 1 yaşından önce yumurtanın beyaz kısmının bebeklerimize verilmesini önermiyoruz.

Bebeklerde Yumurta Ve Ek Gıdalar

6. aydan sonraki dönemde, ek gıdaların başlaması ile beraber, bebeklerde yumurta sarısı tadımlık dediğimiz çok küçük miktarlardan başlanarak, 8- 10 günde yarım yumurta sarısına başlanabilir. Yedinci – dokuzuncu aylardan itibarende haftada her gün tam yumurta sarısı verilebilir.. 1 yaşından sonra yumurta tam olarak çocuklarımızın beslenmesinin içinde en az haftada 3 gün olacak şekilde eklenmelidir. Bebek beslenmesi ile ilgili olarak ek gıda başlangıcı rehberi yazısı ile bebeklere ek gıda başlangıcı ile ilgili sorunları ve çözümlerini anlattık. Ek gıdaya başlanmaya hazır olan bebeklerdeki belirtileri anlattığımız yazıda eğer bebeğiniz ek gıdaya başlama sürecinde ise okuyabilirsiniz. Ek gıda başlanırken dikkat edilmesi gerekenler adlı yazımızda bu süreçte olan anneleri için faydalı olacaktır. Son olarak ek gıdalar ile ilgili hangi ayda hangi ek gıdalar verilmelidir yazısını da okumadan geçmemelisiniz.

 

 

Çocukların Yumurta Yemesinin 4 Önemli Faydası

1 ) VİTAMİN KAYNAĞIDIR

Yumurta paketlenmiş halde bir çok vitamini içinde barındırır.

2) MİNERAL KAYNAĞIDIR

Yumurta demir , çinko ve fosfor , kalsiyum gibi minerallerin iyi bir kaynağıdır.

3) DÜŞÜK KALORİLİ PROTEİN KAYNAĞIDIR

Orta boy bir yumurta 70 -85 kalori içerirken , 6,5 gr protein bulundurur. Çocukların hızlı büyüme ve gelişme döneminde olması nedeni ile yüksek oranda proteinle beslenmesi gereklidir. Yumurtanın çocuk beslenmesindeki yeri, onların büyüme ve gelişmesinde gerekli olan protein kaynağı olması nedeni ile çok önemlidir. Önemli noktalardan biriside yumurtanın organik olarak elde edilmiş olmasıdır. Sadece yem ile beslenen tavukların ürettiği yumurtaların doğal şartlarda gelişen tavukların ürettiği yumurtlar ile benzer özellikleri olmayacağı tartışılmazdır.

Yumurta Kalori Hesabı: Orta boy yumurta : 70-85 kalori

Yumurta Protein Miktarı: 6,5 gr

Bebek beslenmesi ile ilgili olarak  kişisel sayfamdaki ek gıdalar yazılarını okuyabilirsiniz. www.doktoryasar.com

Exit mobile version