Site icon Çocuk ve Aile Sağlığı Sitesi

Çocuklarda Kabızlıkta Beslenme Önerileri

Çocuklarda kabızlık sert ve seyrek dışkılama olarak tanımlanır. Çocuklarda normal dışkılama sayısı yaşa göre değişebilir. İki aylık bir bebek 5 -6 gün kaka yapmaması normal sayılabilirken, büyük bir çocuğun bir gün bile kaka yapmaması kabızlık sayılabilir. Bu nedenle bebeklerde kabızlık daha farklı bir yaklaşım gerektirmektedir.

Kabızlık en çok ek gıdaya başlangıç dönemi, tuvalet eğitimi başlangıç döneminde gelişebilmektedir. Az lifli beslenme, meyve ve sebze tüketilmemesi, az su içilmesi, çok süt içilmesi gibi durumlarda kabızlık riskini arttırmaktadır.

Kabızlık için en iyi ilaç olmadan önlenmesidir. Kabız olan çocuklarda en sık görülen problem tuvalete gitmenin ertelenmesidir. Bu durumun önüne geçildiğinde, düzenli dışkılama alışkanlığı kazandırıldığında çocuklarımızın kabızlık şikayetleri azalacaktır.

Kabızlığın düzeltilmesinde beslenmeye tam buğday, meyve ve sebze gibi daha fazla lifli gıdanın eklenmesi önemlidir.  Dışkı yumuşatıcı ilaçlarda sert , taşlaşmış dışkıların atılmasında yardımcı olacaktır. Ancak dışkı yumuşatıcı ilaç kullanımı için doktorunuza başvurmanız gereklidir.

Çocuklarınız kabız olduğunda beslenme önerileri :

Kabız olan çocuğunuz için doktorunuz ile konuşmadan, laksatif, purgatif gibi ilaçlar kullanmayın. Kabızlık bazen çok basit bir kaç öneri ile düzelebilecek bir problem iken bazen çok ciddi sorunlara yol açabilen kompleks bir tablo olabilir.

 

Exit mobile version