Küçük çocuklar parmaklarını kendilerini daha rahat ve sakin hissetmek için parmak emebilirler. Çocuğunuz daha anne karnındayken bu alışkanlığı edinir ve çocukken de devam ettirir.
Artık çocuğunuzun kendini yorgun, korkmuş, sıkılmış, hasta hissettiğinde doktora gitmek gibi onu rahatsız eden durumlarda parmağını emdiğini fark edersiniz. Çocuğunuz ayrıca uykuya dalmak için de parmağını emebilir ve geceleri uyandığında tek başına uyumak için de bunu yapabilir.
Ne yapmalıyım?
Endişe etmeyin. Çocukların parmaklarını emmesinin güvenli olduğunu, bu alışkanlığın dişlerine zarar vermediğini ve kalıcı dişleri çıkana kadar parmak emebileceklerini söylüyor. (Kalıcı dişler 6 yaşa kadar çıkmaya başlamaz.) Ayrıca parmak emmenin her zaman zararlı olduğunu düşünmemek gerekli. Ancak uzmanlar parmak emme yoğunluğuna bağlı olarak bazen dilin dişlere zarar verebileceğini ve daha sonra diş tellerine gerek olabileceğini söylüyorlar.
Parmak Emme Ne Zaman Sakıncalı ?
Parmaklarını pasif olarak ağızlarında tutan çocuklarla bu tür diş problemleri oluşma riski oldukça düşüktür. Çocuğunuzun parmağını nasıl emdiğini gözlemleyin. Eğer parmağını sert bir biçimde emiyorsa bu alışkanlığını kalıcı olmadan 4 yaşından önce bırakması önemli olabilir.
- Çocuğunuzun ağız ya da diş yapısında değişiklik olduğunu fark edecek olursanız ya da çocuğunuzun parmağını emmesinin ona zarar verip vermeyeceğinden emin olamıyorsanız diş hekiminize danışabilirsiniz. Çocuğunuzun dudakları parmak emmekten kırmızı ya da tahriş oluyorsa çocuğunuz uyurken dudaklarına nemlendirici sürebilirsiniz. (Uyanıkken nemlendirici sürerseniz muhtemelen nemlendiriciyi yalar.) Çoğu çocuk 2 ila 4 yaşları arasında parmak emmeyi bırakır. Bazıları ise alışkanlığına devam eder ama okulda arkadaşlarının yanında buna devam etmek istemediği için muhtemelen bu alışkanlığı bırakacaktır.
Parmak Emme Alışkanlığı Nasıl Engellenir?
1. Kendi haline bırakın. Bu konuda çocuğa nasihat etmek ya da onu cezalandırmak işe yaramaz çünkü çocuklar çoğu zaman parmak emdiklerini bilmezler. Ayrıca çocuğa bir konuda baskı yapmak onun bunu yapmaya devam etmek istemesine neden olur. Parmağına lastik bandaj yapmak çocuk için oldukça kötü bir ceza olacaktır çünkü çocuk zaten bu davranışı kendini iyi ve güvende hissetmek için yapar.
2. Beklemeyi deneyin. Çocuklar genellikle parmak emmeyi kendilerini rahatlatmak için farklı bir yol bulduklarında bırakırlar .
3.Parmak emmeyi diğer aktiviteler ile bastırın. Çocuğunuzun en çok ne zaman parmak emdiğini fark ettiyseniz – örneğin televizyon izlerken – farklı bir aktivite bulun ve çocuğunuzun parmak emmesini böyle engelleyin, oynaması için mesela ona bir top ya da oyuncak verebilirsiniz. Çocuğunuz eğer yorgun olduğunda parmağını emiyorsa onu daha fazla uyutun. Ya da kızgın olduğunda parmağını emiyorsa hislerini kelimelerle ifade etmesine yardımcı olun. Burada önemli olan parmağını ne zaman emdiğini fark edip ona bir alternatif bulmaktır.