Site icon Çocuk ve Aile Sağlığı Sitesi

ÇOCUKLARDA YAZ HASTALIKLARI -1

Yazın gelmesiyle çocuklarda ishal, isilik, güneş çarpması, böcek ısırıkları ve kazalarda artış görülür.

Güneş çarpması:

Uzun süre güneşte kalınırsa ciltten buharlaşma ve terlemeyle, vücuttan sıvı kaybı sonucu güneş çarpması meydana gelir. Bunun sonucunda ateş, bulantı,  halsizlik, şok ve bilinç kaybına kadar belirtiler görülebilir.  Güneş çarpmasını önlemek için uzun süre güneş altında kalmamalı, sıcak havalarda bol sıvı tüketmelidir.   Güneş çarpması olan çocuklarda ılık duş ve ilaçlar ile ateş düşürülmeli, ağızdan veya serum ile kaybettiği sıvı yerine konulmalıdır. Eğer sıvı kaybı çok fazla veya şok durumu gelişmiş ise en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıdır.

Güneş yanığı:

Yazın ultraviyole ışınlarına daha fazla maruz kalırız, çocukların cildi yetişkinlere göre bu ışınlara daha hassastır, bu nedenle daha fazla korunmaları gerekmektedir. Bu nedenle yaz aylarında çocukları saat 11: 00- 15: 00 arasında güneşe çıkarmamalı, gölgede olsa bile dışarı çıkmadan yarım saat önce en az 30 koruma faktörlü güneş kremi kullanılmalıdır.  Ayrıca şapka, şemsiye gibi koruyucular kullanılmalıdır.

İsilik:

Çok sıcak ortamlarda vücudumuzdaki ter gözeneklerinin tıkanması sonucu ter salgısı derinin dışına çıkamaz ve derinin altında kalır. Bu durum da isilik hastalığına neden olur. Bebeklere yazın kalın ve sıkı kıyafetler giydirmek, az yıkamak, uzun süre sıcak havada kalmak isiliğe neden olur. Özellikle fazla terleyen boyun, omuz ve gövdede küçük kırmızı kaşıntılı döküntüler olur. Genelde tedavi gerektirmez, çocuğa sık banyo yaptırmak,   cildini nemlendirmek yeterli olur.

 

Böcek Sokmaları:

Alerjik reaksiyon meydana gelmemişse sinek, böcek sokmaları kaşıntı ve sadece ısırılan bölgede lezyona neden olur, sadece kaşıntı kremi kullanmak yeterli olur.  Alerjik tepki verirse vücuda yayılan döküntü ortaya çıkar ve doktora başvurmak gerekir.  Sinek ve böcek sokmalarına karşı çocukları korumak için;   fişe takılan sineksavarlar, bebeklerin kollarını ve bacaklarını koruyan giysiler, pencerelere sineklik, çocuk yataklarına cibinlik kullanılabilir.

Kazalar:

Okulların tatil olmasıyla çocuklar dışarıda daha çok zaman geçirirler ve bisiklet, paten, basketbol, futbol gibi oyunlar oynarlar. Bisiklet, kaykay ve paten gibi aktiviteler için başlık, dizlik, bileklik, dirseklik gibi koruyucuların kullanılması, olası kazalardan korunmayı sağlar. Travma sonucu vücudun bir yerinden kanama varsa ve durmuyorsa en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıdır.

Çocuklarda yaz hastalıkları ile ilgili diğer yazımızı buradan okuyabilirsiniz.

Exit mobile version