Site icon Çocuk ve Aile Sağlığı Sitesi

Çocukların Kışın Koruyucu Gözlük Kullanması İçin Nedenler

Kışın gözlük kar dışarıda kar varken gözlük kullanmak, yazın güneş gözlüğü takmak kadar önemli ve gerekli aslında.

Amerikan Pediatri Akademisi (AAP) ‘nin ultraviyole ışıkla ilgili raporuna göre, UV hasarı ömür boyu artmaya devam eder. Güneş gözlükleri de ilerleyen yaşlarda UV ile ilişkili göz hastalıklarının azaltılmasına yardımcı olabilir. Bizlerde gözlük kullanmanın önemini maddeler ile sizlere açıkladık.

Kış Güneşinin Etkileri Hakkında Ebeveynlerin Bilmesi Gerekenler:

1-) Güneş ışınları, gözlerin dış katmanlarını yakabilir.

2-) Kar, güneş ışınlarının % 80’ine kadar yansır. Yani aslında kar; su, kum, çimento, çimen gibi maddelerden çok daha fazla yansıma yüzdesine sahiptir. Güneş ışığı kardan yansıdığında, dışarısı çok parlak hale gelir ve görmeyi zorlaştıran yoğun bir parıltı yaratır.

3-) Dışarı da yapılan (sokak) kış aktiviteleri riski artırır. Mesela karla kaplı dağlık arazide dışarı çıkmak, yansıyan ışınların gözlerine her açıdan vurmasına izin verir.

4-)  Kar körlüğünün belirtilerini tanıyın. Kar körlüğü, buz ve kardan yansıyan UV ışınlarının neden olduğu ağrılı bir göz rahatsızlığı olan bir fotokeratit şeklidir. Göz korneasında bir güneş yanığına benzer şekilde meydana gelir ve bebeklerde, bebeklerin korumasız gözlerinde kolayca meydana gelebilir.

Özellikle şunlara dikkat edin.

Güneş gözlüğü takmayan bebeklerde ve küçük çocuklarda; Aşırı yanıp sönen veya açıklanamayan bir kamburluğa dikkat edin. Unutmayın, altı aydan küçük bebekler doğrudan güneş ışığından uzak tutulmalıdır.

Daha büyük çocuklarda; Göz rahatsızlığı, aşırı parlaklık, tahriş, kuruluk ve göz kırpma güçlüğü şikayeti olabilir. Gözleri kırmızı ve kaşıntılı görünebilir. Bu belirtiler genellikle yanlış yorumlanır. Semptomlar, kara maruz kaldıktan hemen sonra veya 8 ila 12 saat sonra ortaya çıkabilir.

5-) Doğru gözlüğü almak çok önemli. Güneş gözlükleri süpermarkette veya başka yerlerde mevcuttur ve ucuz olabilir. Ancak, çocuğunuz için doğru çifti seçmenize yardımcı olacak bu yerlerde kimse yoktur. Bu sebeple doğru yerden bir uzman ile almanız gerekli.

6-) Sadece gözlük ile değil. Şapkalar,atkılar ile de çocuğunuzu koruyun. Güneş genellikle göz kapağı problemlerinin bir nedeni olarak göz ardı edilir. Göz kapaklarının derisi hassas, incedir ve kolayca yanar. Bu sebeple her yerini korumanız lazım aslında çocuğunuzun.

7-) Doğru zamanı bilin. Çocuklarınız için güneşin en zararlı olacağı saat dilimlerini bilin ve ona göre davranın.

😎 Kar körlüğünün nasıl tedavi edilebileceğini bilin. Semptomları yaşadığınız an çocuğunuzu güneşten çıkarın. Barınak mevcut değilse, gözlerin üzerine gevşek bir şekilde dokunmuş bir eşarp, kazak veya kayak şapkası yerleştirin. Soğuk kompresler, ibuprofen (Motrin, Advil) veya asetaminofen (Tylenol) ile tedavi edin.. Çocuğunuzun gözleri hala kırmızı ise 24 saat içinde bir doktora ulaşın.

Kar körlüğü etkileri birkaç gün içinde tedavi sonrası kendiliğinden iyileşir sanarsınız. Ancak meydana gelen hasar kalıcıdır. İlerleyen yaşamlarında katarakt meydana gelir.

Çocuklarınıza yılın her mevsimi boyunca güneş gözlüğü takmanın önemini öğretin.

Unutmayın, çocuğunuzun görüşüyle ilgili herhangi bir sorunuz veya endişeniz varsa, çocuk doktorunuza sorun – ne kadar erken olursa o kadar iyidir.

 

Kaynak; https://healthychildren.org/English/safety-prevention/at-play/Pages/Sunglasses-in-Winter.aspx

Exit mobile version