Çocuk Gelişimi

Çocuk Felci Aşısı

Uz. Dr. Yaşar Hüseyin ONGANLAR

No Comments

Çocuk Felci (Polio) Aşısı Neden Yapılmalıdır?

Çocuk felci, boğaz ve bağırsakta yaşayan bir virüsten kaynaklanan bulaşıcı bir hastalıktır. Enfekte kişiden kişiye temas yoluyla yayılır ve oral / burun salgıları yoluyla yayılabilir. Polio aşısının 1955 yılında kullanıma girmesinden önce her yıl binlerce kişi çocuk felcinden etkilenmekteydi.

Çocuk felcine karşı koruma sağlayan iki çeşit aşı vardır: inaktif poliovirüs aşısı (IPV) ve oral poliovirüs aşısı (OPV). IPV, hastanın yaşına bağlı olarak bacak veya kola enjeksiyon olarak verilir. Polio aşısı diğer aşılarla aynı zamanda verilebilir. Günümüzde sağlık bakanlığı beşli karma aşı içerisinde inaktive aşıyı kombine olarak yapmaktadır.  Çocuklar, bu yaşlarda 4 doz IPV alırlar: 2 ay, 4 ay, 6-18 ay ve 4-6 yılda bir arttırıcı doz. OPV ise 6 – 18 aylarda IPV ile beraber halen dünyanın bir çok yerinde kullanılmaktadır.

Yabani virüsün yol açtığı çocuk felci batı yarımkürede elimine edilmiştir. Çocuk felci salgınları hala Afrika ve Ortadoğu’da meydana gelemktedir. Bu yüzden çocuk felci aşılamalrına günümüzde halen devam edilmektedir.

Aşı uygulamaları nasıl yapılır ?

İnaktif çocuk felci aşısı (IPV)  dört doz enjeksiyonla verilir. Günümüzde beşli karma aşı ile birlikte yapılmaktadır.

Aşının, başka türü ise  ağızdan  (OPV), virüsün canlı, zayıflamış sürümden yapılır – OPV ise 6 -18 aylık olduğunda yapılmaktadır. 

Tavsiye programı nedir ?

Tavsiye Doz Sayısı

Beş doz

Önerilen yaş

  • 2. ayda
  • 4. ayda
  • 6. ayda
  • 18. ay
  • 4 ila 6 yaşında

Kimler çocuk felci aşısı olmamalıdır ?

Aşının içinde eser miktarda olabilen  antibiyotikler neomisin, streptomisin veya polimiksin B’ye hayati tehdit eden alerjik reaksiyon olan kişilerde bu aşı yapılmamalıdır. Aşının bir önceki dozunda ciddi bir  alejik reaksiyon geçiren çocuklara çocuk felci aşısı yapılmamalıdır.

Yakın çevresinde immun yetmezliği olan bireyler oral polio aşısı uygulanmamalıdır.

Aşının Yan etkileri nelerdir ?

Pek çok çocuk enjeksiyon yerinde küçük bir ağrı hissedebilir. IPV’nin bilinen hiçbir ciddi yan etkisi bildirilmemiştir.

Şiddetli alerjik reaksiyonlar hakkında daha ayrıntılı bilgiyi Aşı Sonrası Yan Etki Olup Olmadığını Nasıl Anlarım ? sayfasını inceleyebilirsiniz.

Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Uzmanı

Yorum yapın

Item added to cart.
0 items - 0.00