İlk Adımlar

Yemek Problemleri : Bebek Yemeyi Reddediyorsa

Uz. Dr. Yaşar Hüseyin ONGANLAR

No Comments

Problem

Bebeğinizin öğrenmesi gereken ilk şey kendi kendine yemek yemektir. Şu anda kendi hayatını pek kontrol edemiyor olsa da ağzına alacağı şeyleri kontrol edeceğini asla unutmayın.

Bu yüzden bebeğiniz ne yemek isteyip ne istemediğini belirttiğinde şaşırmayın. Çocuğunuz hafta içinde istediği bir yemeği daha sonra birden istememeye başlayabilir. Bu yeni yürüyen döneminde görülen tipik bir davranıştır endişelenmenize gerek yok.  

Ne yapabilirsiniz?

Çocuğunuzun yemek saatlerinde teşvik edilmeye ve desteklemeye ihtiyacı olabilir (mesela yemek saatlerini hatırlatabilir sağlıklı yiyecekleri anlatabilirsiniz) ama yemesi için ısrarcı olmayın. Uzmanlar çocuğun ne zaman ne kadar yemek yiyeceği tamamen ona kalmıştır, diyor. “Bir gün çok yiyebilir ve ertesi gün iştahı kesilebilir,” diyorlar d

Çocuğun reddettiği şeyleri tekrar tekrar karşısına çıkartmaktansa ona başka seçenekler sunmalısınız. Ebeveynler genellikle çocukların içgüdüsel olarak neyi yiyip yememeleri gerektiğini bildiklerine inanamazlar. Ama çocuklar işini biliyor, unutmayın!

İçiniz rahat olsun: Çocuklarınızın büyüyüp kilo aldığını gördüğünüzde onun doğru beslendiğini anlayacaksınız. Eğer bu konuda endişeleriniz varsa doktorunuzla çocuğunuzun büyüme tablosu hakkında konuşabilirsiniz. Ve eninde sonunda endişelenecek bir şey olmadığını gördüğünüzde belki de çok şaşıracaksınız!  

Yemek problemleriyle ilgili uygulayabileceğiniz birkaç ipucu:

  • Çocuğunuza sağlıklı yemek seçenekleri sunun ve kendi kendine beslenmesine izin verin. Bu sayede bağımsızlığın ne demek olduğunu öğrenecektir.
  • Yemeklerle ilgili tehditlerde bulunmayın ya da pazarlık yapmayın. “Bir lokma daha al sonra sana kurabiye vereceğim,” ya da “Yemeğini yemezsen sana bugün hikaye yok,” gibi tehditler işinizi sadece zorlaştırır. Eğer sağlıklı beslenen bir birey yetiştirmek istiyorsanız yemek saatlerinde pozitif olun ve ödül olarak şeker teklif etmeyin.
  • Mümkün oldukça ailecek yemek yiyin. Bebeğiniz kardeşlerinin ya da aile üyelerinin sağlıklı yiyeceklerle beslendiğini gördüğünde kendisi de bu yemeklerden istemeye başlar.
  • Çocuğunuz bir şeyi istemiyor diye onu menüden çıkartmayın. Çocuklar yeni tatlar alışmakta zorlanırlar bu yüzden eğer bezelye yemeyi istemiyorsa haftaya ona yeniden bezelye yapın. Sizi şaşırtıp en sevdiği yemeğin bezelye olduğunu söyleyebilir. (Bir yiyeceği düzenli olarak tüketmeye başlayana kadar çocuğunuza sık sık sevmediği yemeyi yapıp isteyip istemediğini sorun)
  • Yemekler kadar aldığı sıvının da önemli olduğunu unutmayın. Çocuğun yemekten önce içtiği fazla süt ya da meyve suyu iştahını kapatabilir, günde 1 ya da 2 bardaktan fazla süt ya da meyve suyu içirmeyin. 1 yaşından küçük bebeklere meyve suyu vermeyin çünkü meyve suları hem fazla şeker içerir hem de lifsiz beslenmesine yol açar.  
  • Çocuğunuzun sürekli şeker ya da abur cubur yemesine izin vermeyin – gelişme çağındaki çocukların sağlıklı beslenmesi çok önemlidir.

Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Uzmanı

Yorum yapın

Item added to cart.
0 items - 0.00