Çoğu durumda, doğum öncesi gelişim normal olarak gerçekleşir ve küçük farklılıklarla belirli gelişim modellerini takip eder. Bununla birlikte, genellikle genetik veya çevresel sorunlardan kaynaklanan, bu süre boyunca yanlış gidebilecek bazı şeyler vardır.
Genetik Sorunlar
Tahmin edebileceğiniz gibi genetik gelişimde önemli bir rol oynamaktadır. Bununla birlikte, bazı durumlarda, hem mevcut hem de gelecekteki gelişimi etkileyebilecek genetik problemler ortaya çıkabilir.
- Down Sendromu: Trizomi 21 olarak da bilinen Down sendromu, doğum öncesi gelişim sırasında en sık görülen genetik anomalidir. Down sendromuna, 21 kromozomun fazladan bir kopyası (her zamanki iki yerine üç kromozom vardır) neden olur ve her 1000 bebekten yaklaşık 1’ini etkiler. Down sendromunun tipik özellikleri arasında düz yüz özellikleri, kalp kusurları ve zihinsel bozukluklar sayılabilir. Down sendromlu bir çocuk sahibi olma riski anne yaşıyla artmaktadır.
- Kalıtsal hastalıklar: Bir veya iki ebeveynin hastalık için bir geni taşıması halinde bir dizi hastalık kalıtılabilir. Kalıtsal hastalıkların örnekleri arasında orak hücre anemisi, kistik fibroz ve tay-sachs hastalığı bulunur. Genetik testler genellikle bir ebeveynin belirli bir hastalık için bir gen taşıyıcısı olup olmadığını belirleyebilir.
- Cinsiyet-Kromozom Sorunları: Üçüncü tip genetik problemler cinsiyet kromozomlarını içerir. Bunlar Klinefelter sendromu (ekstra X-kromozomu) ve Turner sendromu (tek bir X kromozomu) gibi koşulları içerir.
Çevresel Sorunlar
Çevresel değişkenler doğum öncesi gelişimde de önemli bir rol oynayabilir. Fetusu etkileyebilen zararlı çevresel unsurlar teratojenler olarak bilinir. Fetüse zarar verebilecek birkaç teratojens vardır:
- Annenin Uyuşturucu Kullanımı: Anne tarafından maddelerin kullanılmasının fetus için yıkıcı sonuçları olabilir. Sigara içmek, zayıflamış bir bağışıklık sistemi, kötü solunum ve nörolojik bozuklukla sonuçlanabilecek düşük doğum ağırlığıyla ilişkilidir. Alkol kullanımı, kalp kusurları, vücut malformasyonları ve zeka geriliği ile bağlantılı olan fetal alkol sendromuna yol açabilir. Kokain ve metamfetamin gibi yasadışı psikoaktif ilaçların kullanımı da düşük doğum ağırlığı ve nörolojik bozuklukla ilişkilidir.
- Annenin Hastalığı: Herpes, kızamıkçık ve AİDS de dahil olmak üzere fetusu olumsuz etkileyebilecek bir dizi anne hastalığı vardır. Herpes virüsü en sık görülen anne hastalıklarından biridir ve sağırlığa, beyin şişmesine veya zeka gerilmesine yol açan hastalık fetüse bulaşabilir. Herpes virüsü olan kadınlar, virüsün bulaşmasını önlemek için genellikle sezaryen yoluyla doğum yapmaya teşvik edilir.
Doğum öncesi dönem, muazzam bir büyüme ve aynı zamanda büyük bir savunmasızlık zamanıdır. Gördüğünüz gibi, büyüyen fetus için potansiyel bir risk oluşturabilecek bir dizi tehlike var. Teratojenlerden kaynaklanan çevresel riskler ve uyuşturucu kullanımı gibi bu tehlikelerden bazıları önlenebilir veya minimize edilebilir. Diğer durumlarda, genetik problemler kaçınılmaz olabilir. Her iki durumda da, erken doğum öncesi bakım, yeni annelerin ve çocukların doğum öncesi gelişimle ilgili potansiyel sorunlarla başa çıkmalarına yardımcı olabilir.