Site icon Çocuk ve Aile Sağlığı Sitesi

Doğumu Planlamak – Gebelik Öncesi

hamile kalmak için

Hamile kalmak için planlar yapıp, bir bebeğe sahip olmayı düşündüğünüzde, kendinizin bunun için yetersiz olabileceğiniz düşüncesine kapılabilirsiniz. Bu düşünceyi ilk defa ebeveyn olacak bir çok kişide düşünmüştür. Bebek sahibi olmak hem çok zevkli ve güzel bir duygu iken fiziksel olarak da yıpratıcı olabilir. Gebeliğinizi planlamaya başladığınız ilk dönemden itibaren bir kadın doğum uzmanına gitmeniz sizin için oldukça önemlidir. Gebelik öncesi başlanacak folik asit takviyesinin bebeğinizi nöral tüp defektlerinden koruyuculuğu olduğu bilinmektedir.

GEBELİK ÖNCESİ YAPMANIZ GEREKENLER

Bir kadın doğum doktoruna gitmeniz gereklidir

Doktorunuz ile gebelik ile ilgili düşüncelerinizi paylaşmalısınız. Doktorunuza kronik bir hastalığınız hakkında ve ya  genetik geçişli hastalıkarınız hakkında bilgi vermeniz sağlıklı bir gebelik süreci ve sağıklı bir çocuk sahibi olmak için önemlidir. Kadın doğum doktorunuz bu kontrolde sizden genel kan tahlillerinizi, hormonal dengenizi değerlendirmek isteyebilir. Nörol tüp defektlerinin azaltılması amacıyla folik asit takviyesi başlayabilir.

Gebelikte diş sağlığı

Gebelik öncesi çürük ve ya sorunlu dişleriniz için bir diş hekimine gitmeniz uygun olacaktır. Çünkü çürük dişler ile gebeliğin prematüre doğum ( erken doğum ) ve düşük doğum ağırlıklı bebekler ile ilişkisi olduğu bilinmektedir.

Hamilelikte Beslenme Önerileri

Sigara ve alkol kullanmamalısınız

Gebelik öncesi ve gebeliğiniz sırasında sigara kullanmamalısınız.Gebeliğiniz süresince sigara içmeniz bebeğinize az oksijen gitmesine neden olacağı için, onun gelişimini etkileyebilecek , onun düşük doğum ağırlığında doğmasına ve prematüre doğmasına neden olabilir.

Alkol kullanımı ise özellikle ilk 3 ayda alkol kullanılması fetal alkol sendromu denen bir duruma neden olabilir. Bu sendromda yüz anormallikleri, beyin gelişiminde bozukluklar, düşük doğum ağırlığı, işitme problemleri görülebilir.

Kafeini azaltmalısınız 

Günde ikiden fazla kahve ya da gazlı, kolalı içecekler içilmesi düşük yapma riskinizi arttırmaktadır.

Sağlıklı Ve Akıllı beslenmelisiniz

Gebelik öncesi ve gebelik döneminde sağlıksız besinleri tüketmenin akıllıca olmadığı kesin. Bu dönemde besinden fakir, enerjiden zengin gıdalarla beslenmek, boş kalori almak anlamına gelir. Her gün mümkün olduğunca bol meyve, sebze, tam tahıllar ve sağlıklı proteinden zengin besinlerden tüketmelisiniz.

Fazla kilolarınız sorun olabilir

Fazla kilolu ya da obez bir gebe olmak gebelik şekerine ya da preeklampsi denen duruma neden olabilir. Gebelik öncesi fazla kilolarınızı azaltmanız ya da en azından yeni kilolar almamanız önerilir.

Gebelik öncesi kullandığınız İlaçlar

Kullandığınız bitkisel ve tıbbi ilaçlarınızı doktorunuza söyleyiniz. Çünkü bu ilaçlardan bazıları bebeğinizi etkileyebilir.

Deniz ürünleri bolca tüketmeye çalışın

Haftada en az iki gün balık yiyin. Balık sağlıklı omega 3 ve kaliteli protein kaynağıdır. Gebelikte omega 3 tüketimi bebeğinizin beyin gelişimi için çok önemli katkıları olacak, erken doğum ve düşük doğum ağırlığı riskini azaltacaktır. 

Spor yapın

Spor sadece kilo vermek için değil , sağlıklı ve kolay bir gebelik ve doğum için de önemldir. Tabi spordan kasıt ağır egzersizler değil onun yerine yürüyüş gibi hafif aeorobik egzersizlerdir. Konuyla ilgili spor eğitmenleri ile görüşebilirsiniz.

Exit mobile version