Site icon Çocuk ve Aile Sağlığı Sitesi

Bebeklere Ek Gıda Başlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Ek gıdaya geçiş bebekleri sıvı gıdadan katı gıdaların yedirilmeye başladığı dönemdir. Genellikle bebeğiniz bu süreci kolayca atlatacaktır. Ek gıdaya geçiş zamanlaması aslında bebeğin gelişimi ile orantılı olarak düzenlenmektedir. Bebeklerin sindirim sistemleri doğumdan itibaren gelişim içindedir. Hem hacim olarak gelişmekte, hemde sindirimi sağlayabilmek için gerekli enzimleri( gıdaları sindirmeye yarayan madde) üretmeye başlaması, mide asit oranının değişmesi gibi bir değişim içindedir.

Kısa bir sürede yeterince kilo alan, annesinin sütü yeterli olan bebeklere özel bir durum yoksa ilk 6 ay boyunca sadece anne sütü verilmesini öneriyoruz. Bu öneri ayrıca Amerikan Pediatri akademisinin de önerisidir. Yani her hangi bir sorunu olmayan, kilo alan bir bebeğe erken ek gıda başlanılması önerilmemektedir.

Bebeklerin katı gıdaya güvenle başlayabilmesi için bazı fiziksel becerileri geliştirmeyi sağlamalılar. Bunlar kafa kontrolü, dil ile itme refleksinin kaybolması gibi belirtilerdir. Daha ayrıntılı bilgiyi Ek Gıdalara Geçmeye Hazır Olan Bebekte Belirtiler adlı yazıdan okuyabilirsiniz.

İlk olarak Hangi Ek Gıdalar ile Bebeğinizi Beslemeniz Gerekir?

Her bebek farklıdır. Bu yüzden ek gıdaya geçiş döneminde ya da ek gıda  başlamadan önce bir çocuk doktoru ile görüşülmesi uygun olacaktır.

Tuz veya şeker ilave edilmemiş sebze püresi ile ek gıdaya başlanması uygundur. İlk tercih edilen sebzeler, kabak, havuç, patates, brokoli, olarak önerilebilir. Bu ek gıdaları ayrı ayrı verdiğinizde herhangi bir alerjik durum olmadığında sebze pürelerini çorba şeklinde karıştırarak da hazırlayabilirsiniz.

Ek gıda ile beslenmede   önemli konulardan birisi  ilk defa verilen bir gıdanın 3 gün kuralına uygun olarak üç gün üst üste verildikten sonra bebekte alerji, kabızlık, gaz gibi şikayetleri olup olmadığına bakarak yeni ek gıdaya geçebiliriz.

bebeklerde ek gıda nasıl başlanır

Sebzelerden sonra bebeğinize meyve püreleri başlayabilirsiniz. Önerilen ilk meyveler, sezonuna göre değişerek, elma, armut, muz, kayısı, şeftali olabilir. Meyveleri de üç gün kuralına uygun olarak çeşitlendireceğinizi unutmamalısınız.

Meyve ve sebze püresi ya da çorbalarını hazırlarken, blender, rondo gibi besini su kıvamına getiren araçlar kullanılmamalıdır. En basitinden, tel süzgeç ve ya çatalla ezerek püreyi hazır hale getirmelisiniz.

Sebze ve meyve başlandıktan sonra yoğurt verebiliriz. Yoğurt bebeğiniz için güzel bir protein, kalsiyum ve mineral kaynağıdır. Protein oranı güçlü olması nedeni ile alerjik durumlara karşı ilk başlandığı dönemlerde dikkatli olmalıyız.

Ek gıda başlamada sıralama neden önemli

Çünkü ek gıdalar bebekler için alerjik olabilir. Sindirim sistemleri tam gelişmediği için gaz, kabızlık gibi sorunlar yaşayabilirler. Alerji ve sindirim problemini en az yaşayacağımız sebzeler ile başlayıp daha alerjik potansiyeli olan, sindirimi daha karmaşık olan proteinden zengin  besinlere geçmek ek gıdalara başlamada ve devamında önerilmektedir.

Alerji potansiyeli ya da sindirim problemi yaşatacak sebzeler nelerdir?

Sebzelerden, domates alerjen özelliği fazladır. İlk 9 ay vermenizi önermiyoruz.

Bakla sebzesi bebeklerde favizm denilen rahatsızlığa neden olabileceği için ilk 1 yıl önerilmemektedir.

Alerji potansiyeli ya da sindirim problemi yaşatacak meyveler nelerdir?

Portakal, mandalina,kivi, çilek gibi meyveler ilk 9 ay önerilmemektedir.

ek gıdaya geçiş ile ilgili tüm rehberi okumak için ek gıda rehberi sayfamızı okuyabilirsiniz.

Ek gıdaya geçiş : İlk 1 yaş önerilmeyen besinler nelerdir?

Bal içinde olası bakteri sporlarına karşı ( bebeklerin mide asitliği 1 yıl sonunda bu sporları parçalayabilir) korumasız olan bebeklere 1 yaşına kadar verilmemelidir.

Yumurta beyazı, ilk bir yıl önerilmemektedir.

İnek sütü, hem demir eksikliği riskini arttırdığı, hem alerjen potansiyeli nedeni ile ilk 1 yıl önerilmemektedir.

Tuz ve baharat da ilk bir yıl önerilmemektedir.

Daha ayrıntılı bilgiye doktoryasar.com dan okuyabilirsiniz.

Exit mobile version