Çocuk Gelişimi

Çocuklarda Ekran Bağımlılığı – Ekranlar Her Yerde

Uz. Dr. Yaşar Hüseyin ONGANLAR

No Comments

Çocuklarda ekran bağımlılığı denildiğinde sadece televizyon olarak değil, bilgisayar, telefonlar ve tablet gibi bir çok ekrandan sözetmiş oluyoruz.

Baktığınız her yerde, parlak resimler ve ilginç sesler içeren bir ekran var – telefonlar, bilgisayarlar, tabletler ve televizyonlar. Tüm bu teknolojinin bebekler ve küçük çocuklar için iyi olup olmadığını merak edebilirsiniz. Eğitici mi, dikkat dağıtıcı mı veya ikisinin bazı kombinasyonları mı?

Önerilen Ekran Süresi

Amerikan Pediatri Akademisi çocukların “ekran medyası” kullanması için önerilerde bulunuyor. Akademi’nin yaşlara göre ekran izleme süreleri şöyle görülüyor. 

  • Doğumdan 18 aya kadar: Tüm ekran ortamlarından kaçının — telefonlar, tabletler, televizyonlar ve bilgisayarlar. (Büyükanne, büyükbaba ve uzaktaki arkadaşlarla görüntülü konuşulabilir.)
  • 18 aydan 2 yıla kadar: Küçük çocuklarla birlikte onlara yüksek kaliteli çocuk medyasını tanıtmak ve gördüklerini anlamalarına yardımcı olmak için izleyebilirsiniz.
  • 2 ila 5 yıl: Ekran kullanımı, çocuklar için tasarlanmış yüksek kaliteli programların günde bir saat ile sınırlandırılır. Çocuklarınızla izleyin; onlara ne gördüklerini ve bunları çevrelerindeki dünyaya nasıl uygulayacaklarını açıklayın.apple, business, computer

Erken Öğrenimi Desteklemek İçin Medya Kullanmaya İlişkin İpuçları

  • Çocuğunuz gerçek dünyadaki deneyimlerinden en iyi şekilde öğrenir. Çocuklar tüm vücudu ve tüm duyularını kullanarak keşfederek öğrenir. Kaldırım boyunca fırlayan bir kuş, çatlak bir yaprak ya da sulu kırmızı bir elma, bunları ekranda gördüğünden daha kolay hatırlar. Çocuğunuzun ekranda gördüklerini gerçek dünyada gördüğü şeyle birleştirmesine yardım edin. TV’de, telefonda veya tablette gördüğü gerçek yaşamdaki nesneleri farkettiğinizde onlarında farketmelerine yardımcı olun  ve adlandırın.
  • Çocuğunuz sizinle olan etkileşimlerinden en iyi şekilde öğrenir. Çocuğunuzla yaptığınız sohbetler, mobil uygulamalardan çok daha eğitici, hatta öğrenme için tasarlanan uygulamalrdan bile daha eğitici.Çocuğunuz onu ilgilendiren bir şeye işaret ediyor ve siz bunun hakkında konuşuyorsunuz. “Evet, bu bir ördek. Ördek ne diyor? ”Yeni şeyi, önceki gün ya da ondan önceki günle ilgilenen bir şeyle ilgili olarak anlatıyorsunuz. “Büyükannemle parka gittiğini hatırlıyor musun? Ördek mi besledin? ”Öğrenme, birlikte dünyayı keşfederken sevilme ve desteklenme duygusuna bağlı. TV izleyin veya çocuğunuzla medya kullanın. Sorularınızı sorun ve ne izlediğiniz hakkında konuşun.
  • Çocuğunuz izlemese ve arka planda TV çalışıyor olsa bile televizyondan rahatsız olur. TV’ler gürültülü sesler, yanıp sönen ışıklar sunar. Küçük çocuklar zaten çok fazla bilgiyi ayırmak ve anlamlandırmak zorundalar. TV olmadan odaklama yapmak daha kolaydır. Küçük çocuklar oynarken TV’yi arka planda çalışmasın sınırlandırmaya çalışın ve kimse izlemediğinde TV’yi kapatın.

ebeveynlerde telefon bağımlılığı

  • Medya kullanımınız çocuğunuza neyin önemli ve değerli olduğunu gösterir. Herkesin telefonlarına bağlı ve bağımlı  olan arkadaşlarınız var: mesaj atma, sosyal medyayı güncelleme ve video izleme bu insanların sürekli olarak yaptığı şeyler. Bunlar hayatımızın merkezinde değil, bunların hayatımızın merkezinde olduğu da çocuklarımıza vermeyi düşündüğümüz mesaj değil, ama ne yazık ki sürekli elimizde telefonlar olduğunda onlara bu mesajı veriyoruz. Mümkün olduğunca telefonunuzu kapatın veya susturun. Çocuğunuzla bağlantı kurmak ve birlikte dünyayı deneyimlemek için telefonlarınızdan koptuğunuz bu zamanı kullanın.

Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Uzmanı

Yorum yapın

Item added to cart.
0 items - 0.00