Eğer gebeliğe bağlı şeker hastalığınız varsa kan şekerinizin kontrol altına alınması ve kontrol altında tutulması gerekir ki hem sizin hem de bebeğinizin sağlığı bozulmasın. Bunun için de hayatınızda bazı değişiklikler yapmanız gerekebilir.
Diyetinize Sadık Kalın
Diyetisyeniniz size kilo ve boyunuza uygun kadınlara özel bir diyet önerecektir. Ortalama boy ve kiloda kadınların günlük yaklaşık 2.200 – 2.500 kalori alması gerekir.
Eğer fazla kiloluysanız alacağınız toplam günlük kalori miktarı 1.800 civarında olacaktır.
Diyetisyeniniz diyetinizi nasıl dengede tutacağınızı size öğretebilir. Size aşağıdaki önerilerde bulunacaktır:
- Aldığınız günlük kalorinin % 10’u ila % 20’sinin et, peynir, yumurta, deniz ürünleri ve sebzelerden alınan proteinden oluştuğundan emin olun.
- Günlük kalori miktarınızın % 30’undan azı yağdan oluşur.
- Aldığınız yağın % 10’u doymuş yağlardan alınmalıdır.
- Geriye kalan % 40 ve daha fazlası ekmek, mısır gevrekler, makarna, pirinç, meyve ve sebzeden alınan karbonhidratlardan oluşmalıdır.
Daha fazla egzersiz yapın
Doktorunuz eğer siz ve bebeğiniz için uygunsa gün içinde daha fazla egzersiz yapmanızı önerebilir. Her gün 15 dakika ya da yarım saat boyunca ortalama zorlukta egzersizler yapabilirsiniz. Böylece insülin seviyeniz daha dengede olacak ve bu da kan şekeri seviyenizi kontrol etmenizi sağlayacaktır. Doktorunuzun egzersizle ilgili talimatlarına uygun davranmalısınız.
Kan Şekeri Testi Yaptırın
Beslenme şeklinizi değiştirerek ve daha fazla egzersiz yaparak kan şekerinizi kontrol altında tutun. Ve yemeklerden 1 ya da 2 saat önce olmak şartıyla düzenli test yaptırın. Eğer kan şekeri ölçeriniz yoksa doktorunuzdan bir tane isteyin ve size nasıl kullanılacağını öğretmesini talep edin.
İlaç Kullanın
Eğer kan şekeriniz tüm bunlara rağmen düşmüyorsa doktorunuz size ve bebeğinize uygun ilaçlar yazabilir. Eğer bu da işe yaramazsa bir sonraki adım insülin iğnesi yaptırmak olacaktır.
Bebeğinizin Büyümesini Takip Edin
Diyabetinizi ve hamileliğinizin ilerleyişini kontrol etmelisiniz, bunun için doktorunuz doğum önceki son haftalarda ya da son ayda sizi çok daha yakından takip etmek isteyebilir. Doktorunuz bebeğiniz büyümesini ona ultrasonla bakarak anlayabilir, daha sık takip gerekebilir.
Gebeliğe bağlı şeker hastalığı olan çoğu kadın normal doğum ya da vajinal doğum yapabilir, bazı doktorlar bu tür bir rahatsızlığı olan hamileliklerde doğumun daha erken olabileceğini söyler. Doktorunuz bebeğinizin büyüme durumuna göre sezaryen de önerebilir.
Doğumdan sonra doktor kan şekeri seviyenizin normale dönüp dönmediğini kontrol eder. Doğumdan 6 hafta sonra kan şekeri seviyenizi yeniden kontrol ettirmeniz gerekir, daha sonra da yıllık kontrollerinizi yaptırmalısınız.