Gebelik

Gebeliğin İlk İki Haftası

Uz. Dr. Yaşar Hüseyin ONGANLAR

No Comments

Tebrikler! Bu iki hafta boyunca vücudunuz olası bir gebeliğe hazırlanıyor.

Hamilelik nasıl hesaplanır?

Bebeğinizin gelişmeye başladığı günü hesaplamak ve hamilelik tarihlerinizi takip etmek zor olabilir. Hamilelik, kadının son normal adet döneminin ilk gününden itibaren sayılır her ne kadar fetüsün gelişimi iki hafta sonra olan rahime yapılmasına kadar başlamamasına rağmen bu şekilde hesaplanır.
Hamilelik bu güne göre hesaplanır, çünkü bir kadın her adet gördüğü zaman vücudu gebelik için hazırlanır. Adet döngüsünden itibaren sayılırsa, çoğu kadının hamileliği ortalama 280 gündür. Son adet tarihinden hesaplamak, sağlık hizmeti sağlayıcılarının takip etmeleri için bir ölçüm standardı da sağlar; çünkü, bebeğin ana rahmine yerleşmesinin ne zaman gerçekleştiğini tam olarak bilmek çok zordur.

Vücudunuzda ne gibi değişiklikler oluyor?

Adet döngünüz başladığında hamile kalmayı düşünüyor olabilirsiniz. Yumurtlama zamanınız, gebe kalmaya çalışırken anlamanız gereken en önemli şeydir. Yumurtlama, overlerden olgun bir yumurta serbest bırakıldığında, fallop tüpünden aşağı itildiğinde ve döllenebileceği aşamama olur.
Rahim duvarı döllenmiş bir yumurtayı hazırlanmak için kalınlaşmıştır. Fetusun rahim duvarına tutunması oluşmazsa, uterus duvarı dökülür. Döllenmemiş bir yumurtanın ve uterus duvarının dökülmesi menstürasyon sırasında ortaya çıkar.

Yumurtlama ile ilgili bilmeniz gereken diğer gerçekler de şunlardır:

Yumurta yumurtalıktan ayrıldıktan 12-24 saat kadar yaşar.
Normalde, yumurtladığınız her seferde sadece bir yumurta serbest kalır.
Ovülasyon, stres, hastalık, seyahat ve ağırlık, egzersiz ve uyku düzenlerindeki önemli değişikliklerden etkilenebilir.
Bazı kadınlar yumurtlama sırasında hafif lekelenme yaşayabilirler. Bu gerçek bir adet dönemi değil, yumurtlama kanaması olarak kabul edilir.

Bebeğinize neler oluyor?

Henüz hiçbir şey olmuyor, ancak sahne hazırlanırken sabırlı olun. Çok geçmeden bir yumurta bırakılacak ve döllenme gerçekleşebilir.

Yumurtlamayı nasıl takip edersiniz?

Bir kadının aylık döngüsü, adet döneminin ilk gününden sonraki dönemin ilk gününe kadar ölçülür. Normal şartlarda bir kadının döngüsü ortalama olarak 28-32 gün arasındadır. Yumurtlama, adet döneminin başladığı gün olan döngünün ilk günü ile başlayarak hesaplanır.
Çoğu kadın, kendi adet döngülerinin, 11 – 21. günleri arasında herhangi bir gün yumurtlar. Bu, bir kadının döngüsünün “verimli zamanı” veya “doğurganlık penceresi” olarak adlandırdığı şeydir, çünkü bu süre zarfında cinsel ilişki, hamilelik şansını arttırır.

Neler yapmalısınız?

Gebe kalma şansınızı artırmak ve sağlıklı bir bebek sahibi olmak için şu anda hayat tarzınızda bazı değişiklikler yapmanız gerekebilir. Yeterli egzersiz ve dengeli beslenme, değerlendirilmesi gereken önemli faktörlerdir.
Doğum öncesi vitaminleri almaya başlamanız ve kafein, yapay tatlandırıcılar, alkol, nikotin gibi maddeleri kullanmayı bırakmanız tavsiye edilir. Reçeteli ilaçlar alıyorsanız, bu ilaçların hamilelik sırasında güvenli olup olmadığını öğrenmek için sağlık uzmanınıza danışın.

Gebelik planlıyorsunuz : Hamileliğinizi en iyi hale getirmek için ipuçları

Şu an yapabileceğiniz en önemli şey, hamile olduğunuzu öğrendiğiniz zaman gibi  davranmaktır. Bu döngüde gebe kalmasanız bile, sanki gebeymiş gibi yaşamalısınız. Fetusun rahim duvarına tutunup tutunmadığını haftalar sonra öğrenebileceğiniz için böyle davranmak, hem sizi hem de gelecekteki bebeğinizi sorunlara neden olabilecek herhangi bir madde veya aktiviteden koruyacaktır.

Baba adayı için ipuçları 

Erkek, çoğu zaman eşinin potansiyel hamileliğinde bir rolünün olduğunu hissetmez. Ancak, erkeğin sağlığı ve yaşam tarzı gelecekteki bebeğinizi de etkileyebilir. Gelecekteki baba adayı beslenmesini, ilaç alımını, sigara içme gibi alışkanlıkları ve uyuşturucu ya da alkol kullanımını tekrar düşünmek durumunda kalabilir.
Erkekler, gebeliğe hazırlık döneminde doğum öncesi vitaminleri veya başka bir tür vitamin takviyesi almayı iyi bir diyeti desteklemek amacıyla düşünebilir.

GEBELİĞİN 3. HAFTASI ⇒

 

Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Uzmanı

Yorum yapın

Item added to cart.
0 items - 0.00