Bebeğinizi kucağınıza almaya bir hafta daha yakınsınız! Bu hafta neler beklediğiniz hakkında daha fazla bilgi edinin.
Vücudunuzda ne gibi değişiklikler oluyor?
Bu noktada hamileliğinizde ortalama kilonuz yaklaşık 2.27 kilogram arttı. Birkaç gram az yada fazla kilo almış olabilirsiniz. Bununla birlikte, eğer önemli ölçüde az ya da çok ise, doktorunuz diyetinizi bir sonraki doğum öncesi randevunuzda konuşmak isteyebilir.
Gebeliğin ilginç etkilerinden biri ile karşılaşabilirsiniz. Koku duyunuz azalmış olabilir. Bu hormonal değişklikler sonrasında olan bir durum.
Karın şeklindeki değişiklikler başkaları tarafından fark edilebilir. Uterusunuzun üst kısmını göbek düğmenizin altında 10-12 santimetrede hissedebilirsiniz.
Bebeğiniz ne kadar büyüdü?
Bu haftanın sonunda bebeğiniz 12 cm uzunluğunda ve 57 gram ağırlığında olacak.
Bebeğinize neler oluyor?
Bebeğinizin cildi çok incedir ve kan damarları aslında ciltten görülebilir. Bebeğinizin kulakları dışarıdan gelişmeye ve daha tanınabilir görünmeye devam ediyor. Bebeğinizin gözleri kafanın kenarlarından buruna doğru ilerliyor.
Göz kapakları hala kapalı olsa da, ışığı hissedebilir. Bebeğinizin bu noktada tadacak pek bir şey yok, ama tat tomurcukları oluşturuyor.
Bebeğin kemikleri katılaşmaya başlar, yani bir röntgen çekilirse iskeletin görünür olacağı anlamına gelir. Bu yaştaki bebeklerin de ultrason resminde başparmaklarını emdikleri görülmüştür.
Bu hafta için ne plan yapmalısınız?
Doktorunuz, doğum öncesi randevularınızda fundusunuzu veya fundus yüksekliğinizi ölçmeye başlayacaktır. Bu, kasık kemiğin üst kısmı ile uterusunuzun tepesi arasındaki mesafedir. Aynı doktoru sürekli olarak görmeyi garanti etmeyen daha büyük klinikler, bunu büyümeyi ölçmek için hesaplayabilir.
Bu ayrıca bebeğin pozisyonu hakkında bilgi verebilir. Yüksek bir fundus yüksekliği makat gelişi gösterebilirken, daha küçük bir fundus yüksekliği yana doğru pozisyonu gösterebilir. Ultrason veya pelvik muayene bunları doğrulayabilir.
Hamileliğinizi daha iyi hale getirmek için ipuçları
Birçok kadının hamilelik sırasında uyku pozisyonları hakkında soruları vardır. Yanına yatarak uyumaya başlamak en iyisidir. Bu en konforlu ve sağlıklı uyku pozisyonudur. Sırtüstü uyumak, uterusunuzun bebeğinize kan sağlayan aort ve alt ana toplardamara baskı yapmasına neden olur.
Daha sonra hamilelikte, bu nefes almayı daha da zorlaştırabilir. Yüzüstü uyumak da rahminize fazladan baskı yapar ve bundan kaçınılmalıdır.
Yana yatarak uyumanın en kolay yolu birkaç ekstra yastık veya hamilelik yastığı kullanmaktır. Hamilelik yastığı tüm vücudunuzu destekler. Birçok kadın sırtlarının arkasına ve dizlerinin arasına rahat ve daha az pahalı olan yastıklar yerleştiriyor.
Baba adayı için ipuçları
Eşiniz gece uyumakta yardıma ihtiyaç duyuyor mu? Rahat edebilmek için yastıklarını ayarlamasına yardım edin. Yatmadan hemen önce ayak masajı veya sırt masajı yapmayı teklif edin, çok rahat ve daha kolay uyuyabilir. Gece ya da sabahtan önce ayağa kalkarsanız, uykusuna duyarlı olun ve uyandığında uykuya dalmanın uzun bir zaman alabileceğini unutmayın.