Site icon Çocuk ve Aile Sağlığı Sitesi

Gebelikte 18. Hafta

Artık neredeyse yarı yola geldiniz! Bu hafta sizi bekleyebilecek şeyler aşağıda.

Vücudunuzda ne gibi değişiklikler oluyor?

Daha çok mu iştahınız arttı. Bu dönemde gebeliğe özel aşermeleriniz artabilir. Açlığınızı bastırmak için besinde zengin ve sağlıklı gıdalar ile beslenmeye özen gösterin.
Vücudunuz değişmeye devam ediyor ve çoğu insan hamile olduğunuzu, özellikle de hamile kıyafetleri giyiyorsanız tahmin edebilir. Ancak, kimsenin göremeyeceği birçok değişiklik var. Kardiyovasküler sisteminiz hamileliğinizden etkilenir ve düşük tansiyonunuz olabilir. Bu yüzden yatma / oturma pozisyonundan yavaşça ayakta durma pozisyonuna geçmeniz önemlidir. Bu yaşayabileceğiniz baş dönmesi miktarını azaltır.


Bebeğiniz ne kadar büyük?


Bebeğiniz şimdi yaklaşık 16 cm uzunluğunda ve 160 gr ağırlığındadır.


Bebeğinize neler oluyor?


Bebeğinizin sinirleri etrafında miyelin adı verilen koruyucu bir örtü oluşmaya başlıyor. Bu koruyucu örtü, bebeğinizin ilk doğum gününe kadar oluşmaya devam edecektir. Eğer bebeğiniz bir kız ise, fallop tüpleri ve uterusu da bu haftada yerlerine yerleşmiş olurlar. Eğer bebeğiniz bir erkekse, bir sonraki ultrasonda cinsel organları fark edilebilir. Bununla birlikte, genellikle genitalleri görmek zor, bu yüzden henüz onları göremezseniz şaşırmayın.


Bu hafta için ne plan yapmalısınız?


Birçoğunuz üçüncü doğum öncesi ziyaretinizi bekliyorsunuz. Bu ziyaret birkaç farklı prosedürden oluşacaktır. Düzenli bir sonogram veya bir seviye II ultrasonografi( ayrıntılı Ultrason) önerilebilir. Ayrıntılı ultrason sadece bebeğin gelişiminin belirli bir kısmına bakan bir ultrasondur. Doktorunuzun kalbin odaları gibi daha fazla ayrıntıyı görselleştirmesine izin verir. İleri teknolojinin yanı sıra, bir seviye I sonogramına benzer. Bu ziyaret sırasında büyük olasılıkla bir Maternal Serum Alpha-Fetoprotein Tarama (MSAFP) veya Alpha-Fetoprotein Testi (AFP) olacaktır. MSAFP, hamilelik sırasında annenin kanındaki alfa-fetoprotein düzeyini inceleyen bir tarama testidir. Bu bir teşhis testi değildir. Genellikle daha fazla teşhis testinin gerekip gerekmediğini değerlendiren üçlü test taramasının bir parçasıdır.


Hamileliğinizi daha iyi hale getirmek için ipuçları:


Birçok hamile kadın, günü şekerleme yapmadan geçirmekte zorlanır. Eğer çalışmayan bir anneyseniz, diğer çocuklarınız uyurken bu süreyi kendi dinlenmeniz için ayırın. Eğer çocuklarınız daha büyükse ve gündüz uykusu uyumuyorlarsa, dinlenmeniz için birkaç dakikanızı ayırabileceğiniz bir zaman programlamayı deneyin.
Çalışıyorsanız, kısa bir şekerleme yapabileceğiniz birkaç dakikayı gün içine sıkıştırmaya çalışın. Özel bir ofisiniz varsa, kendinize zaman ayırmak için bir 15 dk bile olsa işinize ara verin.  


Baba adayı için ipuçları


Hayatınızdaki hamile kadın, muhtemelen içinde bir başka insan yaşamını beslemek ve büyütmek üzere. Eğer ki çalışıyorsa veya diğer çocuklarınıza bakıyorsa, her gün kendisi için 30 dakikalık bir mola ihtiyacı olabileceğini unutmayın.
Diğer çocuklara bakmayı ya da akşam yemeğini kendiniz halletmeyi teklif edin, böylece her gün tek başına sorumluluklardan uzak olabileceği bir zaman oluşturmasına yardımcı olmuş olursunuz. Meditasyon yapmak, uyumak, yıkanmak ya da egzersiz yapmak için bu zamanı kullanabilir. Ayrıca dinlenecek zamanı olacağını bilmek, anne için günü idare etmeyi biraz daha kolaylaştırabilir.

 

Exit mobile version