Site icon Çocuk ve Aile Sağlığı Sitesi

Gebelikte 22. Hafta

Üçüncü üç aylık döneminizden sadece birkaç hafta uzaktasınız. İşte hamileliğinizin bu kısmında neler oluyor? 

Vücudunuzda ne gibi değişiklikler oluyor?

Artık uterusunuzun üst kısmını, göbek deliğinizin yaklaşık 2 cm   üzerinde hissedebilirsiniz. Geçen hafta belirtildiği gibi, birçok kadın bunu en rahat 3 . trimesterda anlayabilir. 

Bebeğiniz ne kadar büyük?

Bebeğiniz neredeyse 25 cm uzunluğunda  ve 400 gr  ağırlığındadır.

Bebeğinize neler oluyor?

Bebeğiniz yeni doğmuş gibi görünüyor ama çok daha küçük. Önümüzdeki 18 hafta içinde çok fazla gelişme yaşanmaya devam edecek. Bebeğinizin henüz cildi doldurmak için yeterli kilosu olmadığı için cildinde kırışıklık görülür.

Dudaklar da daha belirgin hale geliyor. Gözler tamamen oluşmuş, ancak iris (gözün renkli kısmı) hala pigmentten yoksundur. Göz kapakları ve kaşlar yerinde ve pankreas olgunlaşmaya devam ediyor.

Bu hafta için ne plan yapmalısınız?

Henüz doğum eğitimi kurslarına katılmadıysanız, bunu yapmanın zamanı. Doğum eğitimi kursları, doğum ve doğum sırasında nelerin beklendiği hakkında doğru bilgiler verir, doğum sırasında kullanılacak gevşeme tekniklerini öğretir, doğum koçlarının rollerini anlamalarına yardımcı olur ve diğer çiftlerle konuşma fırsatı sunar.

Doğumdan önce bitirebildiğinizden emin olmak için, 37. haftanın sonunda sınıfınızı tamamlamaya çalışın. Hastaneler, toplum merkezleri ve gebelik merkezleri bu kursları sunar.

Hamileliğinizi daha iyi hale getirmek için ipuçları

Birçok kadın, özellikle alt karın ağrısı, sırt ağrısı, pelvik bölgede baskı, kramp ve vajinal akıntıda bir değişiklik geliştirmeye başlarsa, erken doğum hakkında endişelenmeye başlar. Bu semptomlar normal olabildiği gibi erken doğuma da işaret edebilir.

Tam olarak neler olduğunu belirlemek için yapılabilecek bir test var. Fetal fibronektin (fFN) proteini, su kesesi ve cenin zarında bulunur. Bununla birlikte, bu protein 22 hafta sonra kaybolur ve 38. haftaya kadar da ortaya çıkmaz.

Eğer bu protein 22 haftadan fazla, ancak 38 haftadan daha az olan bir kadının vajinal sekresyonlarında bulunursa, o zaman erken doğum riski yüksektir. Protein yoksa, risk düşüktür ve önümüzdeki iki hafta içinde doğurmayacaktır. Test pap smear gibi gerçekleştirilir ve sonuçlar 24 saat içinde çıkar. Ülkemizde bu test rutin uygulanmamaktadır.

Baba adayı için ipuçları:

Bebek gelince yapmanın zor olacağı bir aktivite yapmayı önerin. Bir film izlemek, yürüyüş yapmak ya da plajda bir gün geçirmek isteyebilirsiniz. Sadece ikinizin de zevk aldığınız ve eğleneceğiniz bir etkinlik olduğundan emin olun!

Exit mobile version