Gebelik

Gebelikte 23. Hafta

Uz. Dr. Yaşar Hüseyin ONGANLAR

No Comments

Çoğu insan vücudunuzun şeklinin değiştiğini fark etmeye başlıyor. Hem siz hem de bebeğinizde değişen birçok şeyle ilgili ek bilgi almak için okumaya devam edin.

Vücudunuzda ne gibi değişiklikler oluyor?

Rahiminiz artık göbek deliğinizin yaklaşık 3,8 cm uzamıştır ve kilo alımınız 5.4 ila 6.8 kg aralığında olmalıdır. Arkadaşlarınız ve aileniz, gebelik yaşınız için çok büyük veya çok küçük olduğunuzu söyleyerek bedeninize yorum yapabilir. Ancak, bunu kişisel olarak almayın ve diyetinizde herhangi bir değişiklik yapmadan önce sağlık uzmanınızla konuşun.

Ayak bileğinizin ve ayaklarınız önümüzdeki haftalarda veya aylarda, özellikle günün sonunda biraz şişmeye başladığını fark edebilirsiniz. Bacaklarınızdaki yavaş kan dolaşımı, kanınızdaki kimyasal değişikliklerle birlikte su tutulmasına neden olabilir. Ödem olarak da adlandırılan şişlik ile sonuçlanabilir. Bebeğinizi doğduktan sonra vücudunuz ekstra sıvıdan kurtulacaktır, bu yüzden sık sık idrar yapacaksınız ve doğumdan sonra birkaç gün boyunca çok fazla terleyeceksiniz. Bu arada, sol tarafınızda uzanın ya da oturabileceğiniz zaman ayaklarınızı yukarı kaldırın, oturduğunuzda bacaklarınızı uzatın ve uzun süre tek bir yerde oturmaktan kaçının. Ayrıca, dolaşımını arttırmak için düzenli egzersiz yapmaya çalışın, rahat ayakkabılar giyin. Bu kadar şişkinliğe rapmen bol su içmelisin çünkü bol sıvı tüketmek aslında sıvı tutulmasını önlemeye yardımcı olur. Hamilelik sırasında alt ekstremitelerinizde belirli bir miktar ödem normal olsa da, aşırı şişlik preeklampsi adı verilen ciddi bir durumun işareti olabilir.

Rahiminiz mesanenizin üzerine doğrudan oturmakta olup, bu da iç çamaşırınıza sıvı sızmasına neden olabilir. Bazen idrarı amniyotik sıvıdan ayırmak zor olabilir. Membranlarınız yırtılmışsa, ani bir akıntı veya sabit bir damlama ile ortaya çıkabilecek amniyon sıvısını sızdıracaksınız. Amniyotik sıvı kokusuzdur; Sıvı sızıntısı olduğunu fark ederseniz, idrar gibi kokuyor mu, yoksa kokusuz olup olmadığını anlamaya çalışın. İdrar gibi değil ise, hemen sağlık uzmanınızı arayın.

Bebeğiniz ne kadar büyük?

Bebeğiniz nihayet 450 gr ağırlığa ve yaklaşık 28 ila 36 cm uzunluğa ulaştı.

Bebeğinizde neler oluyor?

Bebeğiniz kilo almaya devam ediyor. Önümüzdeki birkaç hafta boyunca, bebeğiniz gerçekten büyümeye ve kilo almaya devam edecek. Lanugo, ya da bebeğinizin vücudunu kaplayan ince saçlar, bu noktada, bir ultrasonda görülmesine izin verecek şekilde kararabilir. Bebeğiniz artık bir yeni doğan gibi görünüyor.

Bu hafta için ne plan yapmalısınız?

Şu anda çalışıyorsanız, doğum izniniz için planları ve evrakları tamamlamalısınız. Herkesin aynı şeyi düşündüğünden emin olmak için hem amirinizle hem de insan kaynakları departmanınızla konuştuğunuzdan emin olun. Hamilelik sırasında iş yerinde haklarınızın neler olduğu konusunda bilgilendirilmek istersiniz.

Birçok kadın hamile iken çalışmaya devam etmelerinin ne kadar süreceğini merak ediyor. Bazı kadınlar 7 veya 8. aylarda çalışmayı bırakacak, diğer kadınlar ise doğum günlerine kadar çalışacaklar. Ne kadar çalışmanız gerektiği konusunda doğru ya da yanlış bir cevap yoktur. Yatak istirahatı gerektiren komplikasyonlar geliştirmedikçe, yapabileceğinizi düşündüğünüz kadar çalışabilirsiniz.

Aşağıdakileri de düşünmek isteyeceksiniz:

Bebek doğduktan sonra, işe geri mi dönecek yoksa evde mi kalacaksın?

Çalışmaya karar verirseniz, bebeğinize kim bakacak? Kendiniz, eşiniz? Anneanne, babaanne?

Yoksa bebeğinizi bir günlük bakım evi ya da kreşe mi bırakmayı düşünürsünüz?

Devam etmek ve bu sorunları babasıyla bu konuları konuşmak iyi olacaktır, bu şekilde gerekli ayarlamaları yapabilirsiniz.

Hamileliğinizi daha iyi hale getirmek için ipuçları:

Bolca sıvı, özellikle su tüketmek, hamilelik sırasında çok önemlidir. Su içmek en iyisi olsa da, sebze suyu, meyve suyu, süt ve bazı bitkisel çaylar da içebilirsiniz. Kafein içeriği nedeniyle kahve ve kolalı içeceklerden kaçınmalısınız. Bunlar aynı zamanda vücudunuzdaki sıvı miktarını azaltabilen ve susuz kalmanıza neden olabilen diüretiklerdir. Yeterince su içiyorsanız, idrarınız açık sarı veya renksiz olmalıdır; Koyu sarı idrar, yeterince su içmediğinizin bir göstergesidir.

Yeterli su içmek baş ağrısı, rahim krampı, idrar yolu enfeksiyonları ve şişkinliği önlemeye yardımcı olabilir.

Baba adayı için ipuçları

Babalık izni, babanın bir çocuğun doğumundan sonra işten izin aldığı zamandır. İşvereninizin babalık izni açısından ne sunduğu bilmeniz yararınıza olabilir.

Eşinizle babalık izni ile ilgili seçeneklerinizi tartışmaya başlayın ve yeni bebeğinizin hayatının ilk birkaç haftası için ona bir oyun planı oluşturmaya başlayın.

Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Uzmanı

Yorum yapın

Item added to cart.
0 items - 0.00