Site icon Çocuk ve Aile Sağlığı Sitesi

Gebelikte 29 . hafta

Üçüncü üç aylık döneminin ilk iki haftasını geçirdiniz. Bebeğinizin doğumuna adım adım yaklaşıyorsunuz.

Vücudunuzda ne gibi değişiklikler oluyor?

Bu noktada toplam hamilelik kilo alımınız 8,6 ila 11,3 kg arasında olmalıdır. Uterusunuzun üst kısmı, göbek deliğinizin üzerinde 8.9 ila 10 cm arasında bir yerde hissedilebilir.

Geçtiğimiz hafta hamileliğin daha sonraki kısmı ile ilişkili rahatsızlıklardan söz etmeye başladık. Örneğin kabızlık, hamilelik sırasında yaygındır ve karın ağrısı, şişkinlik, yavaş bağırsak hareketleri veya sert dışkılara sebep olabilir.

Kabızlığın oluşmasını engellemek veya halihazırda yaşıyorsanız tedavi etmek için atabileceğiniz birkaç adım:

Meyve, sebze, kahvaltılık gevrek, tam tahıllı ekmek, kuru erik ve kepek gibi yüksek lifli bir diyet yiyin.

Çok su için: Her gün 10 ila 12 bardak sıvı tüketin.

Rutin egzersiz yapın: Haftada üç kez 20-30 dakika yürüme, yüzme ve diğer orta dereceli egzersizler bağırsakları harekete geçirebilir.

Demir takviyelerinin kullanımı için doktorunuz ile görüşün.

Hamilelik sırasında kabızlık tedavisi için müshil haplar ve mineral yağlar önerilmez.

Bebeğiniz ne kadar büyük?

Bebeğiniz 37 cm üzerindedir ve 1,25 kg ağırlığındadır.

Bebeğinizde neler oluyor?

Bebeğiniz bu noktada hızla büyüyor. Açıkçası bebeğiniz kilo almaya devam ediyor ve kafası da büyüyor. Bu, 28. haftada başlayan hızlı beyin gelişmesinden kaynaklanmaktadır. Kaslar ve akciğerler de olgunlaşmaya devam etmektedir.

Bu noktada çok fazla gelişme olduğu için, bol miktarda besin ve dinlenmeniz zorunludur. Yeterli miktarda protein, C vitamini, folik asit, demir ve kalsiyum aldığınızdan emin olun.

Beslenme ve uygun miktarda vitamin almak için sorularınızı sağlık uzmanınıza başvurun.

Bu hafta için ne plan yapmalısınız?

Bazı kadınların doktorlarının onlardan garip taleplerde bulunduğunu düşünebilir. Bu istekler, belirli faaliyetlerden kaçınmak kadar küçük ya da tam yatak istirahatine gitmesi gerektiği kadar ciddi olabilir. Neden olduğunu anlamazsanız, tavsiyenin önemi hakkında doktorunuza tekrar tekrar sorun. Tüm seçeneklerin neler olduğu konusunda bilgilendirilmek isteyin.

Hamileliğinizi daha iyi hale getirmek için ipuçları

Doğum koçu, doğumda veya doğum yapmış olan kadınlara duygusal, fiziksel ve bilgilendirici destek sağlayan doğum eğitimi almış profesyonel bir kişidir. Bir doğum koçunun amacı, annenin ister normal bir doğum isterse de planlı bir sezaryen doğumunda pozitif ve güvenli bir doğum deneyimine sahip olmasına yardımcı olmaktır.

Doğum sırasında bir doğum koçu, anneye sürekli yakındır. Solunum, rahatlama, masaj ve emme pozisyonları gibi ağrı kesici tekniklerle rahatlık sağlayabilir. Doğum koçları ayrıca partnerden katılımı teşvik eder ve güvence sunar.

Doğum koçunun rolü asla, babanın ya da partnerin emeğin yerini almaz, ancak çiftin deneyimini tamamlayıcı ve geliştirmektir.

Baba adayı için ipuçları

Eşiniz doğum eylemi ile nasıl başa çıkılacağına ve doğum sırasında kimlerin bulunacağına dair planlar yaparken, şimdi doğum sırasında hangi rolü üstlenmek istediğinizi tartışmanın zamanı geldi. Onun partneri olarak tek destek sorumlusu olabilirsiniz ya da doğum süreciniz boyunca ikinize yardımcı olmak için bir doğum koçu ile destek isteyebilirsiniz.

Düşünmeniz gereken bazı şeyler şunlardır:

Doğuma giremeyecek kadar hassas mısınız?

Annenin ana destekçisi olmak ister misiniz?

Doğum sınıflarına gitmeye ve uygun desteği sağlamak için bilmeniz gereken her şeyi öğrenmeye kararlı mısınız?

Doğumu bekleyen bir anne doğum için planınızın ne olduğunu ve sizden neler beklediğini önceden bilmesi gerekir. Bunu şimdi tartışmak, plan yapmak, düzenlemeler yapmak, ve annenin doğum için hazır hissetmesini sağlamak için önemlidir.

Exit mobile version