Site icon Çocuk ve Aile Sağlığı Sitesi

Gebelikte 30. hafta

Bebeğiniz gelene kadar sadece 10 hafta daha var. O zamana kadar, aşağıdakilerin gerçekleşmesini bekleyebilirsiniz.

Vücudunuzda ne gibi değişiklikler oluyor?

Hamileliğin bu son bölümünde daha kolay yorulduğunuzu fark edebilirsiniz. Bu, özellikle de geceleri uyumakta zorluk çekiyorsanız olabilir. Bazı kadınlar daha rahat bir şekilde uyumak için farklı uyku pozisyonları deneyebilirler. Uykusuzluk çekiyorsanız ve gittikçe daha da kötüye gidiyorsa, sağlık uzmanınıza danışmak isteyebilirsiniz. Üçüncü trimesterde, aynı zamanda ruh hali değişimleri yaşayabilirsiniz. Bazılarınız bunu daha önceki hamileliklerinde de deneyimlemiş olabilir.

Ek olarak, vücudunuz eklemlerinizin gevşemesine neden olabilecek bir dizi hormon üretiyor. Bu, ayaklarınızın aslında daha büyük hale gelmesine neden olabilir. Bazı kadınlar, hamilelikleri sırasında ayaklarının bir ayakkabı numarası büyüdüğünü bildirmektedir. Bu normalde kalıcı olmayan değişimdir.

Bebeğiniz ne kadar büyük?

Bebeğiniz yaklaşık 38.5 cm uzunluğunda (CHL) büyümüş ve yaklaşık 1.4 kg ağırlığındadır.

Bebeğinizde neler oluyor?

Bebeğiniz büyümeye devam ederken, rahminizin daha büyük bir kısmını dolduracaktır. Vücudunuzun büyüyen bebeğiniz için yeterli büyüklükte bir yer olmadığını hissedebilirsiniz, ancak rahminizin göğüs kafesinin altında uzanmasına izin vererek bunu telafi edecektir.

Bebeğinizin gözleri daha olgunlaşıyor ve bebeğiniz artık açık ve karanlık arasındaki farkı anlayabilir durumda. 30 haftadaki bebekler, gözleri ile bir ışık kaynağını bile takip edebilirler. Doğumdan sonra, bebekler gözleri kapalıyken çok zaman geçirirler. Bu tamamen normaldir. Yeni doğan bebekler sadece yüzlerine birkaç santimlik nesneler üzerinde odaklanma kabiliyetine sahiptir. “Normal” yetişkin vizyonu 20/20 iken, yeni doğanın görüşü 20/400.

Bu hafta için ne plan yapmalısınız?

Hamileliğinizin bitimine yaklaşık 10 hafta kaldı. Şimdi doğum için size sunulacak farklı ağrı giderme seçenekleri hakkında düşünmeye başlama zamanı. Doktorunuzla sadece farklı seçenekler hakkında konuşmakla kalmayıp, aynı zamanda farklı teknikleri araştırın, böylece bilinçli bir karar verebilirsiniz.

Aşağıda kısaca mevcut seçeneklerden bazıları açıklanmaktadır:

Doğal doğum – Alexander tekniği, Bradley yöntemi, hipnoz, Lamaze ve su doğum içerir.

Lokal anestezi – pudendal blok, spinal blok ve epidural içerir.

Genel anestezi – duyu ve bilincin tamamen kaybı nedeniyle doğum ve doğum sırasında yaygın olarak kullanılmaz.

Narkotik – daha az invaziv bir ağrı kesici formu arayan kadınlar için doğumda yaygın olarak kullanılır. Narkotiklerin amacı kaygıyı azaltmak ve bir kadının kasılmalarla başa çıkmasına yardımcı olmaktır.

Doğum için Gevşeme Teknikleri – tüm duyuları birleştirmek için yukarıdaki müdahalelerden herhangi birine ek olarak kullanılır.

Hamileliğinizi daha iyi hale getirmeye yönelik ipuçları

Hamileliğin bu aşamasında birçok kadın, artan sayıda sırt ağrısından şikayet etmektedir. Bu, kilo alımı ve bebeğin büyümesi ile ilgilidir. Sırt ağrısı yaşıyorsanız, duruşunuzu değiştirmek isteyebilirsiniz. Uygun duruş, yaşadığınız sırt ağrısını hafifletebilir. Kötü duruş alışkanlıklarını değiştirmek için biraz çaba gösterebilir, ancak sırt ağrınızı azaltmak için buna değecektir.

Baba adayı için ipuçları:

Partneriniz, bebeğin şu ana kadar oldukça uzun bir süre hareket ettiğini hissedebildi. 30 haftada bebeğin hareketini sizin de hissedebilmeniz gerekir. Bebeğin hareketini hissetmek için elinizi eşinizin karnına yaslamalısınız. Bu anları bir arada paylaşmanız sadece bebeğinizle bağ kurmanıza yardımcı olmayacak, aynı zamanda partnerinizle birlikte özel zaman geçirmenize de yardımcı olacaktır.

Exit mobile version