Site icon Çocuk ve Aile Sağlığı Sitesi

Gebelikte 4. Hafta

Dört ve yedinci haftalar arası çoğu kadının hamile olduğunu anladıkları zamandır.

Hamilelik nasıl hesaplanır?

Hamileliğin hesaplanma şeklini tartışırken bir sürü karışıklık olabilir. Kadınların çoğu, yumurtlamanın ne zaman gerçekleştiğini tam olarak bilmediği için hamilelik son adet döneminin ilk gününden itibaren (SAT) hesaplanır.
SAT’nizden itibaren hamileliğiniz yaklaşık 40 hafta sürecek.

Vücudunuzda ne gibi değişiklikler oluyor?

Meme hassasiyeti, baş ağrısı, alt sırt ağrısı ve mide bulantısı gibi erken gebelik belirtileri göstermeye başlayabilirsiniz. Erken gebelik belirtilerinin çoğunun adet döneminizden önce yaşayabileceklerinizlere benzediğini bilmek önemlidir.
Bazı kadınlarda geç veya düzensiz bir adet döngüsü dışında herhangi bir hamilelik belirtisi olmayabilir. Eğer döneminizi geçirdiyseniz, o zaman hamilelik testi yaptmalısınız. Bu, ev tipi gebelik testi, hamileliği tespit edebilmek için en kolay yoldur.

Bebeğinize neler oluyor?

Bebeğinizde ektoderm, mezoderm ve endoderm olmak üzere üç katman vardır. Bu üç katman, bebeğin organlarını ve dokularını oluşturacak katmanlardır. Ektoderm, sinir sistemi (beyin dahil), deri, saç, tırnaklar, meme bezleri, ter bezleri ve dişleri oluşturacak hücre tabakasıdır. Mezoderm kalp, dolaşım sistemi, iskelet, bağ dokuları, kan sistemi, ürogenital sistem ve kasları oluşturacak hücre tabakasıdır. Son tabaka olan endoderm ise  akciğerler, gastrointestinal sistem , karaciğer, pankreas ve tiroidin oluşumuna dönüşecektir.
Kol ve bacak tomurcukları bu noktada gelişmeye başlar, ancak açıkça ayırt edilemezler. Plasenta ayrıca hCG de dahil olmak üzere bazı önemli hormonları oluşturmaya ve üretmeye başlamıştır. Ana damarlar boyunca ilkel kanın hareketi vardır.

Bebeğiniz ne kadar büyük?

Bu noktada bebekler hala çok küçüktür ve yaklaşık  1.98 milimetre  uzunluğundadır.

Bu hafta için ne plan yapmalısınız?

Eğer adet döneminiz geç kaldıysa veya düzensiz bir adet dönemi geçirdiyseniz, evde gebelik testi yapmayı düşünebilirsiniz. Sonuç olumluysa, bir doktordan randevu almayı deneyebilirsiniz, birçok doktor sizi 8 ila 12 haftalık olana kadar görmeyi beklese de randevu almanızda bir sakınca yoktur.
Testiniz negatifse ve adetiniz geç kaldıysa, tekrar test etmeden önce bir hafta beklemeniz gerekir. Bazı kadınlar hamilelik hormonunun saptanabilir bir seviyesini adet döngüsünü geçirdikten 2-3 hafta sonra ancak üretebilirler..
Ayrıca,  doktor araştırmaya başlamak ve bebeğinizi nerede doğuracağınıza karar vermek isteyebilirsiniz. Birçok doktor ve ebe randevu ayarlayabilmeniz için size yardımcı olur ve bu sayede onların sizin doktorunuz olup olmayacağına karar vermeden önce onlarla görüşebilir ve sorular sorabilirsiniz.

Hamileliğinizi daha iyi hale getirmek için ipuçları

Bir egzersiz rutinine başlamadıysanız, hangi aktivitelerin önemli olduğunu anlamak ve nelerin tavsiye edildiğini görmek için sağlık uzmanınıza danışın. Ayrıca hamilelik sırasında aldığınız farklı ilaçlara dikkat etmelisiniz. Herhangi bir reçetesiz veya reçeteli ilaç kullanmadan önce sağlık uzmanınıza danışmalısınız. Doğum öncesi vitamininiz en az 0,4 mg (400 mikrogram) folik asit içermelidir. Prenatal vitaminler normalde 8 mg ila 1 mg (800 mikrogram ila 1 miligram) folik asit içerir ve ayrıca yüksek demir içeriğine sahiptir. Bunlar hem sizin hem de bebeğiniz için önemlidir.

Baba adayı için ipuçları

Eşinizle hamile kalma konusundaki korkularınız ve heyecanlarınız hakkında açık olmaya devam edin. Hamilelik haberini aileniz ve arkadaşlarınızla paylaşmak isteyebilirsiniz. Bu haberi arkadaşlarınız ve ailenizle paylaşmanın yaratıcı yollarını düşünün. Mutlu bir anne mutlu bir bebek demektir. Yapabileceğiniz en önemli şey annenin hamileliği boyunca mutlu ve stressiz hissetmesini sağlamak.

⇐ GEBELİKTE İLK 3 HAFTA                                                     GEBELİĞİN 5. HAFTASI ⇒

Exit mobile version