Bebeğinizi kucağınıza almaya bir hafta daha yaklaştınız! İşte bu hafta hakkında düşünülecek şeylerin bir listesi.
Vücudunuzda ne gibi değişiklikler oluyor?
Hala fiziksel olarak başka insanlara hamile görünmüyorsunuz, ancak kesinlikle birkaç değişiklik fark etmeye başlıyorsunuz. Ruh halinizde değişimler, mide ekşimesi ve şişkinlik hissedebilirsiniz. Bunlar hamilelik sırasında sık görülen rahatsızlıklardır.
Mide yanmasını önlemek, onunla baş etmenin en iyi yoludur. Üç büyük öğün yemek yerine, gün boyunca daha küçük öğünler yiyerek mide yanmasını önleyebilirsiniz. Ayrıca yemekten sonra yatmamak ve baharatlı veya yağlı yiyeceklerden uzak durmak da mide yanmasını önler.
Bebeğinize neler oluyor?
Hala çok küçük olmasına rağmen bebeğiniz artık hızlı kilo almaya hazırdır. Embriyonik kuyruk 9. haftadan itibaren tamamen ortadan kalktığı için bebeğiniz küçük bir insan gibi görünmeye başlıyor. Göz kapakları tamamen oluşmuş, erimiş kapanmış ve 28. haftada tekrar açılacak.
Diz, dirsek, omuz, ayak bileği ve bilek eklemleri de dahil olmak üzere tüm bebek eklemleri, bebeğin amniyotik kesede serbestçe hareket etmesine izin veriyor. Bebeğinizin kalbi 24. günde atmaya başladı. Şimdi kalp dört bölüme ayrıldı ve vanalar gelişmeye başladı. Bebeğiniz ayrıca bir yumruk yapabilir ve başparmağını emmeye başlayabilir.
Bebeğiniz ne kadar büyük?
Bebeğiniz bir üzüm kadardır 4,24 cm uzunlukta ve bir ons ağırlıktadır.
Bu hafta için ne plan yapmalısınız?
Eğer 35 yaşın üzerindeyseniz veya kistik fibroz gibi bir genetik hastalık geçmişiniz varsa, o zaman genetik bir danışman görmeyi düşünebilirsiniz. Doktorunuz ile koryon villus örneklemesi (CVS) gibi prenatal testler yapma ihtiyacı hakkında konuşun. Bu test, 9 ila 12 hafta arasında gerçekleştirilebilir ve yüksek doğruluk oranlarıyla (% 98-99) kromozomal anormallikleri (yani Down Sendromu) ve genetik bozuklukları (yani kistik fibrozis) saptar.
Hamileliğinizi daha iyi hale getirmek için ipuçları
Hamileliğinizin bu noktasında daha yorgun hissetmeye başlayabilirsiniz. Buna hormonal değişiklikler, geceleri uyuma sorunu veya sabah bulantısı neden olabilir. Geceleri iyi uyuyamamak, rahat bir pozisyon bulamamak veya banyoya sık sık yapılan seyahatlerden dolayı da yorgunluğunuz artıyor olabilir. Eğer uyumakta güçlük çekiyorsanız, uyku pozisyonlarınızı değiştirmeyi düşünebilirsiniz.
Annenin partneri için ipuçları
Yatak odanızda sakin, sakin ve rahat bir ortam yaratmaya çalışın. Bu, ofisin yatak odasından çıkıp evin içindeki başka bir odaya taşınmasıyla başarılabilir. Ayrıca, daha parlak ampulleri karanlık ampullerle veya karanlığı ayarlamanıza olanak veren elektrik düğmeleri ile değiştirebilirsiniz.