Site icon Çocuk ve Aile Sağlığı Sitesi

Haemophilus İnfluenza (Hib) Aşısı

Hemofilus İnfluenza Aşısı

Hib aşısı neden yapılmalıdır?

Haemophilus influenzae  5 yaşın altındaki bebek ve çocukları etkileyen ciddi enfeksiyonlara neden olur.  Haemophilus influenzae bakterisinin bir çok türü vardır. Aşının tüm türlerin yaptığı  hastalıklara karşı koruyuculuğu yoktur. En sık hastalık etkeni olan  Haemophilus influenzae B (Hib) tipine karşı koruyuculuk sağlar. Bu aşının koruyuculuk sağladığı hastalıklar arasında

5 yaşın altındaki tüm çocuklar için Hib aşısı önerilir ve aşı genellikle 2 aydan itibaren bebeklere yapılır. Hib aşısı diğer aşılarla kombine olarak kullanılmaktadır.  

Hib aşısı, Haemophilus influenzae bakterisinin en çok hastalık yapan B tipi  kaynaklı ciddi enfeksiyonları önler. 

Hib aşısının çocuklarda kullanımı 1980’li yıllarda onaylanmıştır. Aşılamanın başlamasından sonra 5 yaş altı bakteriyel menenjit olgularında ciddi azalmalar sağlanmıştır.

Aşılama programı nasıldır ? 

Hİb Aşısı Sağlık Bakanlığı tarafından temin edilen, karma aşı içerisinde bulunmaktadır. Karma aşı ile 5 farklı aşı yapılmış oluyor. HiB aşısı için fazladan bir enjeksiyona gerek duyulmuyor. Aşağıdaki doz planı, karma aşı ile beraber yapılan DBT, Boğmaca, Tetanoz , Polio aşıları ile beraber aynı planı teşkil etmektedir.

Doz sayısı

4 doz aşılama önerilir

Önerilen yaş 

Hastalığa en sık neden olduğu ilk 2 yaş içinde aşılama programının bitirilmesi önemlidir.

Kimler Hib aşısı olmamalıdır?

Hangi durumlarda aşının yapılması geciktirmelidir ?

Hib aşısı olma zamanında ağır hasta olan çocukların aşılarının çocuklar düzelene kadar beklenmelidir. Hasta iken yapılan aşıların yan etkilerini tam olarak gözlemleye-me-ye-bilirsiniz.

Muhtemel yan etkiler nelerdir ?

Çocukların % 30 luk kısmında aşı yerinde kızarıklık, ağrı ve ya hafif şişme görülebilir. Ateş ve huzursuzluk nadiren görülebilir. Aşıya bağlı bu belirtiler bir ya da iki gün sürebilir.  

Şiddetli alerjik reaksiyonlar hakkında daha ayrıntılı bilgiyi Aşı Sonrası Yan Etki Olup Olmadığını Nasıl Anlarım ? sayfasını inceleyebilirsiniz.

 

Exit mobile version