Site icon Çocuk ve Aile Sağlığı Sitesi

Hamilelik enfeksiyonları ve Annenin Bağışıklık Sistemi Bebeğin Beynini Etkileyebilir!

 

Hamilelik enfeksiyonları bebekleri etkiler mi?

Biliyorsunuz ki anneler hamilelik süreçlerinde bebekleri için yediklerine,içtiklerine kısacası her şeylerine dikkat ederler. Bu durum aslında annelerin bağışıklık sistemleri için de geçerli bir durum. Çünkü eğer anne ağır bir hastalık geçirirse,bebeğin beyni büyük oranda etkilenebilir. Hamilelik enfeksiyonları, hamilelikteki stres, hastalıklar ve alerjiler – annenin bağışıklık sistemini harekete geçirebilir.

Bu durumda bebekler için kötü bir gelişime neden olur. Ve zararlı bir protein salgılanmasına neden olabilir . Hayvanlarda yapılan araştırmalar, bu proteinlerin bazılarının yavruları etkileyebileceğini göstermiştir. Ancak, insanlarda bu etki hakkında çok az şey bilinmektedir.

Daha fazla bilgi edinmek için araştırmacılar hamilelikten itibaren doğuma kadar genç kadınları inceledi.Bir çocuğun kısa ve uzun süreli beyin fonksiyonlarının, annenin hamileliğin üçüncü trimesterindeki bağışıklık sistemi aktivitesinden etkilenebileceğini de böylelikle keşfetmiş oldular.
Bulgular, inflamasyon belirtileri gösteren gebe kadınların bebeklerinde fetal kalp hızında değişiklikler gösteriyordu.Fetal kalp atım hızı ile sinir sistemi arasındaki bağlantıya dikkat çeken araştırmacılar, kalp atım hızındaki değişikliklerin, anneden gelen inflamasyonunun doğumdan önce bile etkili olmaya başladığını söylediler.

Doğumdan sonraki ilk birkaç haftada, yenidoğanlar üzerinde yapılan beyin taramaları, annelerinin gebelik sırasında inflamasyonu işaret eden yüksek proteinleri olan çocuklarda, beynin çeşitli bölgeleri arasında bazı kesintiler ve sorunlar olduğunu ortaya çıkardı.Daha sonra, bebekler 14 aylıkken test edildiler; bağışıklık sistemleri etkilenen annelerin çocukları arasında motor beceriler, dil gelişimi ve davranışlarında farklılıklar ortaya çıktığını gördüler.

Los Angeles’da bir doktor olan Peterson, “Hayvanlarda yapılan çalışmalar yetersiz olsa da , bu çalışma bir annenin kanındaki iltihap ile yaşanan sorunun, çocukların beyninde kısa veya uzun vadeli sorunlara yol açabileceğini gösterdi” dedi ve ekledi  “Şimdi bu etkilerin önlenmesi ve çocukların en sağlıklı şekilde gelişmesini sağlamak için rahimden başlayıp daha sonraki çocukluk dönemlerine kadar tedavi edilmesi gerekiyor” dedi.

Araştırmacılar hamilelik sırasında anne de yaşanan bu hastalıklar ile çocuğun etkilenmesi konusunda daha detaylı araştırmalar yapacaklarını söylediler ve daha da derine inmek istediklerini belirttiler.

Yapılan bu çalışma yakın zamanlarda  Nörobilim Dergisi’nde yayınlandı ve okuyuculara da sunulmuş oldu.

Exit mobile version