Hamile olduğunuz dönemi arkadaşlarınızdan komşunuza kadar her biri sizlere ‘’ Aman tanrım kocaman bir ev kadar olmuşsun ‘’ tabirinde bulunabiliyor. Yani aslında size demeye çalıştıkların şey, çok fazla kilo aldığınız ve artık şiştiğiniz. Tamam belki hamile olduğunuzu öğrendiğiniz o 2 çizgi sizi mutlu etti o an ama bunun sonrası da ayna da bu kilolu vücudunuzu görünce bir süre kendinize gelemiyorsunuz.
Kaliforniya’da Newport Beach’te bulunan bir psikoterapist olan Maggie Baumann bu konuda şunları söylüyor ‘’ Hamileliğinizde kilo aldığınıza şaşırmak normaldir, bu yüzden kısa sürede çok şey hissedebilirsiniz’’ diyor ve bu sözüyle bunun aslında hamilelik için pozitif bir deneyim olduğunu belirtmek istiyor.
Rakamlarla Kilo Alma
Bu 40 hafta boyunca vücut neler yaşıyor peki? Vücut değişimi için Laguna Hills, “Hamilelik öncesi vücut kitle indeksine (BMI) bağlıdır” diyor ve kendisi California’daki Memorial Care Saddleback Tıp Merkezi’nde kıdemli bir çalışan ve ekliyor ‘’Kadınlar için normal BMI değeri 18,5 ila 24,9 ve eğer bundan düşük bir değeriniz varsa zaten kilo almanız gerekiyor ’’ diyor aynı zamanda.Ve bu durumlarda ki kadınların 15 ila 20 kilo alması normal. Ama eğer kişi obez ise aldığı kiloyu 10 ila 15 arasında tutması gerekiyor. Tabi eğer siz ikizlere veya üçüzlere hamileyseniz daha fazla kilo aldığınızı da görmüş olacaksınız.
Ama şanslısınız ki kendinizi hamileliğe hazırlamak için zamanınız var. İlk 3 aylık dönemde 4 kilodan fazla almamanız tavsiye ediliyor. Aynı zamanda bazı kadınlar çok fazla kustuğu için bu dönem de kilo kaybına da maruz kalıyor. Bu dönemde sonra yani ilk 3 aydan sonra yavaş yavaş aldığınız kiloları görmeye başlarsınız. Hamileliğin son dönemlerinde ise kilo almanız daha da yavaşlar. Kilolu kadınlar ise bu dönemlerde daha dikkatli olmalıdır ve daha az kilo almalıdır.
Gebelikte Kilo Kazancı
Alınan kiloları vermek daha sonra kolay olmasa da aslında bu kiloları almakta önemli.
1-) Bebek İçin Kilo Almak Önemli
Büyüyen bebeğinizin gelişimi için anne kilo almalıdır. Böylelikle bebek daha güçlü olur. Kathleen M. Rasmussen, RD, Cornell Üniversitesi’nde beslenme bilimleri profesörü bu konuda şunları söylüyor, ‘’ Eğer hamilelik döneminde yeterli kilo alınmaz ise bebek için tehlikeli bir durum oluşmuş oluyor.’’ diyor ve ekliyor ‘’ Doğum sırasında ve sonrasında bebeğin yaşamında nefes, kalp ve sindirim problemleri de dahil olmak üzere sağlık sorunlarına neden olabilir.’’
2-) Hormonları Suçluyorlar
Hamilelik süresince hormonlar yüzünden ani açlık ve farklı duygular yaşanabiliyor. Ve siz bu şekilde sürekli yedikçe ekstra kaloriler ile bebeğiniz için aslında yağ deplamış oluyorsunuz. Aslında burada hormonları değil iradenizi suçlamanız lazım.
3-) Göğüsleriniz Harika Görünüyor
Aslında şöyle ki hamilelik hormonları ile göğüsler büyüyor ve şişiyor. Böylelikle dolgun bir hale geliyor. Bu konuda James E. Ferguson (kendisi MD, profesör ve Virginia Üniversitesi’nde kadın hastalıkları ve jinekoloji bölümü başkanı) şöyle bir yorumda bulunuyor ‘’ Bu dönem göğüsler yaklaşık 2 katı bir büyüme yaşıyor sütyenler için ve özellikle depolanan sütler bunun sebeplerinden’’ Yani aslında bazı kadınlar bu durumdan çok memnun kalıyorlar.
4-) Büyük Popolar İse Kalıcı Değil
Hamilelikte sadece göğüs değil popo da büyüyor hormonlardan dolayı. Ama üzülerek söylememiz lazım ki bunlar kalıcı değil.Yani aslında hamilelik de yaşanan gelip geçici değişimler. Ama yine de bir süre Jennifer Lopez gibi olmuş oluyorsunuz!
5-) Bu kilolardan kolayca kurtulabilirsiniz
Sizler zaten doğum sırasında 11 kilo kaybedersiniz. Birkaç hafta sonra da yağ depoları yavaş yavaş gitmeye başlar. Rasmussen bu konuda şunu söylüyor ‘’Hamileliğiniz sırasında kazandığınız fazla kiloları orta düzeyde egzersizler kolayca verebilirsiniz.’’ Ve daha sonra da sıkı bir şekilde pantolanlarınıza geri dönmüş olursunuz.
Kaynak; https://parents.com/pregnancy/my-body/weight-gain/why-pregnancy-weight-gain-isnt-as-bad-as-you-think/