Hep A aşısı neden yapılmalıdır?
Hepatit A (Hep A) çocuğunuzu Hep A virüsüne karşı korur. Hep A enfeksiyonu ciddi karaciğer hastalığına neden olur.
Hep A virüsü dışkı ile taşınır ve yıkanmamış eller ile bulaşır. Bu nedenle toplu çocuk bakım merkezlerinde çocuklar bu enfeksiyonu kolayca birbirine bulaştırabilirler. Hep A aynı zamanda kirli gıda ve kirli su ile de bulaşabilir. Virüs çiğ gıdalarda ve buna maruz kalan yüzeylerde aylarca yaşayabilir, canlı kalabilir.
Virüs, ateş, yorgunluk, bulantı, kusma, karın ağrısı, koyu idrar ve bazen sarılık gibi belirtilere neden olabilir. Bazen çocuklarda hiçbir belirti vermeden de kendiliğinden geçebilir.
Hep A hastalığı tedavisi nasıl yapılmaktadır?
Hep A hastalığı için belirgin bir ilaç tedavisi yoktur. Tedavi destekleyici tedavidir. Beslenmenin düzenlenmesi, sıvı kaybının azaltılması ve kusmanın azaltılması sağlanır.. Hep A ile enfekte olmuş kişiler yaklaşık 15 ay boyunca ara ara hafif ama hissedilen belirtiler yaşamaya devam eder.
Bazı kişilerde Hep A’nın neden olduğu enfeksiyon çok ciddi hastalığa neden olabilir ve ölümcül karaciğer yetmezliğine neden olabilir.
Aşı Tavsiye programı nedir ?
Doz sayısı
2 doz aşı yapılması önerilmektedir.
Sağlık Bakanlığı Aşı Şeması
İlk doz aşı 18. ayda
ikinci doz aşı 24. ayda yapılmaktadır.
Hep A aşısı kimlere Yapılmamalıdır ?
Hep A aşısı sonrası ciddi alerjik reaksiyon geçiren çocukların ikinci doz aşı yapılmamalıdır.
Hangi durumlarda Aşılama Ertelenmelidir ?
Çocuğunuz ağır bir enfeksiyon geçirdiği durumlarda Hep A aşısının yapılması ertelenmelidir. Hafif hastalık durumlarında aşı yapılabilir
Muhtemel yan etkiler nelerdir ?
Çocukların yaklaşık yüzde 15’lik kısmında enjeksiyon yerinde ağrı olabilir. Bilinen ciddi bir yan etkisi yoktur.
Şiddetli alerjik reaksiyonlar hakkında daha ayrıntılı bilgiyi Aşı Sonrası Yan Etki Olup Olmadığını Nasıl Anlarım ? sayfasını inceleyebilirsiniz.
Çocuğunuzun aşı takvimini belirlemek için çocuklarasaglik aşı takvimini inceleyebilirsiniz.