Site icon Çocuk ve Aile Sağlığı Sitesi

Hepatit B aşısı

hepatit b aşısı

Hepatit B aşısının neden yapılmalıdır?

Hepatit B aşısı çocuğunuzu Hepatit B virüsünün neden olabileceği karaciğer hasarı ve hatta ölüme nedeni olabilecek durumlara karşı korur.  

Hepatit B tekrar kullanılan iğneler ve korunmasız cinsle ilişkiyle geçebilen bir hastalıktır. Hepatit B bulaşması için bu şekilde riskli durumlar dışında da bulaşmalar söz konusu olabilir. Çocukluk döneminde bazen doğum esnasında, yada yakın temas sonucu da bulaşmalar olabilir. Türkiye’de yaklaşık 3,5 milyon hepatit B hastası bulunmaktadır. Hepatit B Türkiye’de siroz ve karaciğer yetmezliğinin en sık nedenidir. Hepatit B ‘ ye bağlı karaciğer hastalığı ve siroz riski, enfeksiyonu çocukluk döneminde alanlarda daha çoktur.

Hepatit B aşısı 1981 yılından itibaren piyasaya sürülmüş , gelişmiş ülkelerdeki aşı takvimine ise 1990’lı yılların başlarında girmeye başlamıştır. Bu dönemden sonra çocuk ve ergenlerde kronik hepatit B  görülme olasılığı % 95 oranında azalmıştır.

Aşılama Programı Nasıl Yapılıyor ?

Ülkemizde hepatit B aşısı 3 doz halinde yapılmaktadır.  

Gebelik sırasında anne hepatit B açısından taranır. Eğer anne hepatit b taşıyıcısı ise bebeğe doğumuyla beraber Hep B aşısı ve koruma amacıyla hepatit B immün globulin yapılmaktadır.

Hepatit B Taşıyıcı anne bebeği yazısının okuyabilirsiniz.

Kimler Hepatit B aşsısı olmamalıdır ?

Hepatit B aşısı yapıldıktan sonra ciddi alerjik reaksiyon geçirenler, tekrar aşı olmamalıdır.

Prematüre Bebekler Hepatit B aşısı Olmalı mıdır ?

Hepatit B taşıyıcısı olmayan annelerin prematüre ve düşük doğum ağırlıklı bebeklerine Hep B aşısı normal aşı gününde  yapılırsa etki göstermeyebilir. Bu nedenle bu aşıların zamanlamasının belirli kilo ve belirli zamana kadar bekletilmesi gerekmektedir. Konu hakkında hekiminizle görüşmenizde fayda vardır.

Hepatit B aşısının Yan Etkileri Nelerdir ?

Hepatit B aşısı enjeksiyon ile yapılan bir aşı olduğu için görülen en çok yan etkisi aşı bölgesinde ağrı olmasıdır.

Alerjik yan etkiler diğer aşılarda olduğu gibi az da olsa olabilir.

Şiddetli alerjik reaksiyonlar hakkında daha ayrıntılı bilgiyi Aşı Sonrası Yan Etki Olup Olmadığını Nasıl Anlarım ? sayfasını inceleyebilirsiniz.

Çocuğunuzun aşı takvimini belirlemek için çocuklarasaglik aşı takvimini inceleyebilirsiniz.

Exit mobile version