Çocuklar kalabalık halde birlikte olduklarında birbirine mevcut enfeksiyon hastalıklarını bulaştırma riskleri vardır. Özellikle ellerine bulaşmış mikroplarla ortak oyuncaklarla oynamaları,elleriyle burunların silmeleri, gözlerini kaşımaları ile hastalığı hem yayabilirler, hem de başka bir çocuktan hastalık alabilirler. Böylece virus önce oyuncağa geçer, sonra elleriyle burnuna, gözüne, yüzüne dokunduğunda o virüs o çocuğu da enfekte eder.
Kreş ya da ana okulunda hasta bir çocuk mümkünse iyileşene kadar okula getirilmemelidir. Mümkün olmuyorsa o çocuğu diğer çocuklardan uzak tutmak, oyuncaklarını ayırmak daha da iyisi başka bir odada eğitimine devam etmek en uygun olacaktır. Bu şekilde o eğİtim kurumunda hastalıkların kısır döngü halinde sürekli devam etmesinin de önüne geçilmiş olabilecektir.
Çok dikkat edilse bile kreş ve ana okullarında bazı enfeksiyonların yayılmasnın önüne geçilemeyebilir. Bu enfeksiyonların, çocukta hastalık belirtisi göstermeden bir kaç gün öncede bulaştırıcı olabilmelerinden kaynaklanmaktadır. Bu nedenle sadece hasta olduklarında izolasyon bulaşı engellemeyebilir. Bu nedenle çocukların toplu alanalarda sık sık el yıkamaları önemlidir. Çocuğunuuzun ya da başka bir çocuğun ne zamandır bakteri yada virüs yaydığını bilemezsiniz.
Hangi Hastalıklar Bulaşıcıdır ?
İshal, grip, üst solunum yolu enfeksiyonları, zatüre, göz enfeksiyonları, bazı cilt enfeksiyonları, su çiçeği , kızamık gibi döküntülü hastalıklar bulaşıcı hastalıklarıdır.
Bununla birlikte tüm hastalıklar bulaştırıcı değildi. Orta kulak enfeksiyonları, idrar yolu enfeksiyonları bulaşıcı olmayan hastalıklarıdır. Onları diğer çocuklardan ayırmanız gerekmez, Bu hastalıklara sahip çocuklarınızın ilaçlarını eğitim kurumundaki görevliler gün içinde verebilir. Burada da doğru ilacın doğru çocuğa verildiğinin bilinmesi gereklidir.İlaç kutusu üzerine ilacın hangi çocuğa ait olduğu, ilacın ne zaman verileceği, ilacın hangi ortamda saklanacağı, ne kadar verileceği ayrıntılı bir şekilde yazılmalıdır.
Çocuk bakımında iyi hijyen için öneriler
Okulun yanı sıra çocuk bakım yerlerinde hastalık riskini azaltmak için çalışanların belirli kurallara dikkat etmesi gereklidir.
- Tuvaletler ve lavabolar çocuklar ve personel için her zaman temiz ve hazır mı?
- Tek kullanımlık kağıt havlu kullanılıyor mu?
- Her odada el yıkama için lavabo var mı?
- Yemek hazırlamak ve elleri yıkamak için ayrı lavabolar var mı?
- Yiyecekler tuvaletlerden ve bez değiştirilen masalarından ayrı alanlarda mı hazırlanıyor?
- Tüm oda kapıları, su içme çeşmeleri, bebek bezi değiştirilen yerler, tuvalet çeşmeleri temizlenip, dezenfekte ediliyor mu ?
- Personel ve çocuklar gribe karşı aşılanıyor mu?
- Bakıcılar ya da öğretmenler gün içinde sık sık el yıkama talimatı vermelidir.
- Çocuklar ;
- okula gelince
- Yemekten önce
- Yemekten sonra
- Tuvaleti kullandıktan sonra
- Çalışanlar
- Bebek bezi değiştirildikten sonra bakım yapan personelin ellerini yıkamalı
- Bakım personeli bir çocuğa ilaç vermeden önce ve sonra ellerini yıkamalı
- Çöp kutuları veya çöp kullandıktan sonra ellerini yıkamalı
- Bir evcil hayvana veya başka bir hayvana el koyduktan sonra
EVDE YAPMANIZ GERKENLER
- El yıkamanın önemini çocuğunuzla konuşmalı ve alışkanlıklarının gelişmesini sağlamalısınız
- Çocuğunuz tuvaleti kullandıktan sonra, yemekten önce ve sonra ellerini yeterince ve doğru olarak yıkıyor mu ? Kontrol etmelisiniz, Doğrusunu göstermelisiniz.
- Ellerinin neden yıkaması gerektiğini anlatmalısınız