Çocuk Gelişimi

Laringomalazi Nedir? Tanısı ve Tedavisi Nasıl Oluyor?

Uz. Dr. Yaşar Hüseyin ONGANLAR

No Comments

Laringomalazi, bir çocuk nefes aldığında ses telleri üzerindeki gevşek dokunun hava yoluna düşüp, kapandığı ve stridor oluşturduğu bir durumdur. Stridor, “gürültülü nefes” için kullanılan tıbbi bir terimdir. Laringomalazili çocukta duyulan stridor, çocuk nefes alırken en iyi duyulan yüksek frekanslı bir sestir.

Laringomalazi bebek nasıl ses çıkarır ?

Laringomalaziye ne sebep olur?

Laringomalazi doğumda var olan bir kusurdur. Anne karnındaki gelişim sırasında, gırtlaktaki sert yapılar tam olarak gelişmeyebilir. Sonuç olarak doğumda bu yapılarda bir zayıflık vardır ve bu zayıflık solunum sırasında ses telleri etrafındaki dokunun  çökmesine ve stridorun oluşmasına neden olur. Çocuklarda, laringomalazi bebeklik çağında stridorun en sık nedenidir ve genellikle zamanla düzelir.

Larengomalazinin belirtileri nelerdir?

Bu rahatsızlığın en belirgin özelliği, bebek nefes aldığında daha çok duyulan stridordur (gürültülü solunum). Bebek emzirirken veya uyurken genellikle çok gürültülüdür ve bebek ağladığında duyulmayabilir. Bebeğin üst solunum yolu enfeksiyonu varsa, stridor daha da kötüleşir. Laringomalazinin şiddetli olan formlarında  stridor daha şiddetli duyulur ayrıca bebek çoğu kez göğüs kemiğinin üst kısmında ve kaburgaların hemen altındaki boyunda görülebilen cildin içe doğru çekilmesi olabilir. Genellikle hafif laringomalazi durumları olduğu için bu şekildeki şiddetli formlar pek sık görülmemektedir. . Laringomalazisi olan pek çok bebeğin de beslenme ile ilgili sorunları vardır. Yetişkinlerin aksine, bebekler aynı anda nefes alabilir ve yutabilirler. Bu, boynu nispeten yüksek olan bebeğin gırtlak pozisyonu nedeniyledir. Orta ve ağır derecede laringomalaziye sahip bebekler sıklıkla beslenme ve solunumun koordinasyonunda güçlük çekerler, bu nedenle beslenme sırasında sık sık mola vermeleri gerekir. Bu durum hem çocuk hem de ebeveyn için sinir bozucu uzun süren beslenme sürelerine neden olabilir. Bazen beslenme zorlukları öylesine ağırdır ki bebek kilo alma konusunda sorun yaşar. Orta şiddetli laringomalazi, uyku güçlüğüne neden olabilir ve solunumda duraklamalar olabilir (apne atakları). 

Larengomalazi nasıl teşhis edilir?

Klinikte tam bir tıbbi öykü ve fizik muayeneye ek olarak, esnek  laringoskopi genellikle KBB kliniklerinde yapılır. Laringoskopi sırasında burundan küçük bir tüp geçer ve gırtlağı görmek için kullanılır. Esnek larengoskopi muayenehane şartlarında yapılabilmesine rağmen, belirli çocuklarda ameliyat odasında (bronkoskopi ile) solunum yolunun daha ayrıntılı bir değerlendirilmesi için yapılabilir.  

Laringomalazi tedavisi

Çoğu durumda, laringomalazi, tıbbi müdahalesi olmaksızın kendi başına çözülen zararsız bir durumdur. Bebeğin beslenmesinin ve kilo alımının artması ile gevşek dokuların sertleşmesi ile problem ortadan kalkar. Çok nadir olarak, bebekte  şiddetli stridor var ise beslenme veya uyku ile ilgili güçlük çekiyorsa, supraglottoplasti denilen cerrahi bir prosedür önerilebilir.

Daha büyük çocuklarda görülen geniz eti sorunu da özellikle geceleri horlama, sık enfeksiyon sorununa neden olabilir. Geniz Eti Belirtileri Ve Tedavisi yazısından daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Uzmanı

Yorum yapın

Item added to cart.
0 items - 0.00