Site icon Çocuk ve Aile Sağlığı Sitesi

Rotavirüs Aşısı

Rotavirüs ishal , kusma ve şiddetli karın ağrısıyla ilerleyen, özellikle küçük çocuk ve bebekleri etkileyen, çoğu kez sıvı kaybına neden olan bir gastroenterit etkenidir. Rotavirusden korunmak için günümüzde iki farklı aşı üretilmiş ve uygulanmaya başlanmıştır.

Rotavirüs Nasıl Bulaşır ?

Uzun süre yüzeylerde canlı kalabilen bu virüs , elimizle kontamine olan bölgelerden bulaşır. Elimize bulaşan virüs ağız yoluyla hastalığa yakalanmamıza neden olur. Rotavirüsten korunmada en önemli etken, el yıkamadır. Rotavirus ayrıca, hastane ortamlarında da çok hızlı yayılabilir .

Rotavirus Hastalığının Semptomları Nelerdir ?

Rotaviusun yapmış olduğu hastalıki, 5 -7 gün süren şiddetli karın ağrısı , su gibi ve kötü kokulu ishal, kusma, ateşe neden olabilir. Çok fazla sıvı kaybı olabilir , bu durumda dehdiratasyona giren çocuğun hastaneye yatışı gerekli olabilir.

Kaç Tip Rotavirüs Aşısı Vardır?

Piyasada şu anda iki tip rotavirus aşısı vardır . Aralarındaki temel fark birinin 3 doz, diğerinin 2 doz yapılmasıdır. Rotavirüs aşıları ağıza damlatılan sıvı bir aşıdır. Rotavirüs aşısının diğer rutin aşılamada yapılan aşılarla aynı anda verilmesi önerilmektedir.

Rotavirüs Aşıları Ne Kadar Etkilidir ?

Çalışmalar , rotavirüs aşısının % 74 oranında Rotavirüsden koruduğunu göstermektedir. Önemli nokta şiddetli hastalıktan % 98 oranında , hastaneye yatıştan ise %96 oranında koruduğu gösterilmiştir. Rotavirüs aşısı diğer ishal etkenlerinin neden olduğu durumlardan korumaz.

Hangi Çocuklara Rotavirüs Aşısı Yapılmamalıdır ?

Rotavirüs de diğer aşılarda olduğu gibi , şiddetli enfeksiyon geçiren çocuklara yapılmamalıdır. Hastalığı iyileştikten sonra aşılama yapılmalıdır. Rotavirüs aşısı zayıflatılmış canlı virüs aşısı olduğu için bağışıklığı basklılanmış çocuklara yapılmamalıdır.

Rotavirüs Aşısı Ne Zaman Yapılmalıdır ?

İki farklı rotavirüs aşısı içinde önerilen doz aşağıdaki gibidir.

İlk Doz : 2 aylık iken

İkinci Doz : 4 aylık iken

Üçüncü Doz : 6 aylık iken yapılmalıdır.

Farklı dönemlerde yaptırmak istenildiğinde doktor kontrolünde yine ilk 6 ayda olmak üzere süreler planlanabilmektedir.

Rotavirüs aşısınin ilk dozu 15 haftalıktan önce yapılmalı, son doz ise 8 aylıktan önce yapılmalıdır.

Rotavirüs Aşısının Yan Etkisi Var Mıdır ?

Rotavirüs aşısından sonra bebeklerde, hafi şekilde ateş, kusma, ishal görülebilir. Bunlar aşının basit yan etkileridir. Çok düşük bir riskte olsa burada da yazmak gereken ciddi bir yan etkisi olabilir. İntusepsiyon denen barsaklarda sıkışma gibi tanımlanabilecek bir durum vardır. Genellikle aşıdan 1 -2 hafta içinde görülebilir. Bu durum farklı çalışmalarda 20000 de 1 ile , 100000 de 1 olgu olarak hesaplanmıştır.

Yine her aşılamda olduğu gibi allerjik reaksiyon riski çok düşük de olsa mevcuttur.

Aşı ile daha ayrıntılı bilgileri doktorunuzdan alabilirsiniz.

Exit mobile version