Site icon Çocuk ve Aile Sağlığı Sitesi

Yenidoğan Dönemi Refleksleri

Yenidoğan refleksleri doğumla beraber görülür. Çoğu 4-5 ay içinde geriler. Bebek refleksleri çocuğun dş dünya ile olan korunma ilişkisinde önemli bir uyum davranışıdır.

Yenidoğanlar dünyaya tutunabilmek için doğuştan gelen daha çok kendisini koruma ve beslenme ihtiyaçlarını karşılayabilmek için istemsizce yapmayı bildiği refleksler ile doğar. Bu refleksler bir süre sonra kaybolmaya başlar. Bu reflekslerden özellikle moro refleksinin bazı çocuklarda çok aktif olması onların gece uyku problemlerine sokmasına neden olabilir.

Refleks,  istemsiz hareketlere ya da durumlara denilir. Yendioğanlarda bazı hareketler, kendiliğinden görülebilirken bazı hareketlerde bir davranışa cevap olarak gelişebilir.  Yenidoğan refleksleri normal beyin ve sinir sisteminin belirtilerindendir.  Bazı yenidoğan refleksleri sadece belirli bir süre görülebilir. Yenidoğan reflekslerini kısaca tanıyalım.

Arama refleksi

Bu reflekste bebeğinizin yanağına yada dudak kenarına bir şey dokunduğunda ağzını o tarafa doğru çevirip , aramaya başlamasıdır. Bu refleks sayesinde bebekler memeyi ve uzatılan biberonu kolayca bulabilirler.

Emme refleksi  

Arama refleksi ile emmeye hazırlanan bebek, emme refleksi ile de beslenmeye başlar. Bu refleks 32 haftalıktan önce doğan bebeklerde olmayabilir. Gelişimi 32. haftada başlarken , 36. haftada tam anlamıyla gelişmiş olur. Prematüre bebekler bu nedenle zayıf emebilirler.

Moro refleksi

Bu reflekste bebek bir ses ya da harekete karşı kollarını , parmaklarını , boynunu uzatır ve sırtını kaldırarak refleks verir. Daha sonra hızla yumruklarını sıkarak kollarını göğüs üzerinde bir araya getirir. Bu refleks 5 -6 . aydan sonra görülmez.

Yakalama refleksi

Bebeğin avuç içine dokunulduğunda onu istemsiz olarak kapatmasıdır. Aynı şekilde ayak tabanına da dokunulduğuna ayak parmaklarını içeri çekerek eldeki gibi benzer bir durum oluşur. 5 -6 ayda geriler ve kaybolur.

Tonik boyun refleksi

Bir başka yenidoğan refleksi Bebeğin boynu bir tarafa çevrildiğinde o taraf kolu kasılır, diğer kolu yukarı kalkar. Bu refleks 6 -7 . aydan sonra geriler.

Babinski refleksi

Ayak altına biraz sertçe bir şey ile dokunulduğunda baş parmağın geriye doğru, diğer parmaklarında yelpaze gibi açılması görülür. 2 yaşa kadar çocuklarda görülmesi normal kabul edilir.

Adımlama Refleksi

Bu refleks yürüme refleksi olarak da bilinir. Bebeğin bir ayağı bir cisme değdirildiğinde diğer ayağıyla adımlama yapmasıdır. Bu refleksin varlığı bebeklerde erken yürüme işareti değildir.

Yenidoğan refleksleri genel olarak kas kontrolünün bilinçli olarak sağlamaya başladıktan sonra zamanla kaybolur.

 

Exit mobile version