Havuz Tehlikeli Midir?
Çocuklar için suda güvenlik önlemleri hakkında kısa bilgileri derledik.
Havuz kuralları var mıdır? Peki çocuklar havuza nasıl girmelidir. Bu yazımızda bunlardan bahsedeceğiz.
Biliyoruz ki çocuklar suyu çok sever ama aslında su, çocuğunuzun karşılaşacağı en büyük tehlikelerden biridir. Yüzme eğitimi almış olsalar bile, bu küçük çocuklar için tehlikeli olabilir. Bu sebeple yüzme dersleri çocuklara boğulmayı önlemek için yeterli değil.
Yapılan bazı araştırmalar ve deneyler ile 1 ila 4 yaş araların da ki çocukların yüzme eğitimi almaları halinde boğulma olasılığının düşük olduğunu belirlenmiştir. Ayrıca öncelikle veliler çocuğun suya, duygusal gelişmeye, fiziksel yeteneklere ve havuz suyu enfeksiyonlarına karşı durumuna önce bakmalı ve daha sonra yüzme dersleri verilip verilmeyeceğine karar vermelidir.
Güvenlik eğitimi, küçük çocukların havuz kenarı güvenliği becerilerinde önemli bir artışa neden olmaz. Havuzda eğitim alan bir çocuk, yüzme eğitimi sırasında havuza girerken gerekli havuzdan önce ve sonra duş alma, havuz etrafında koşulmaması gerektiği ve havuzda tehlikeli hareketler yapılmayacağını öğrenebilir. Ancak eğitim almış olması havuzda kaza riskini sıfırlamaz. Ama unutmayın, yüzmeyi bilen bir çocuğun bile sürekli izlenmesi gerekir.
Bu yüzden sizler de çocuğunuz suya yakın olduğunda, aşağıdaki güvenlik kurallarına uyun;
Çocuğunuzun karşılaşabileceği küçük su kütlelerine dikkat edin. Örneğin küvet, balık tutacağı, hendek, çeşme, yağmur varilleri, sulama tenekeleri – arabanızı yıkarken kullandığınız kepçe gibi.
Çocuklarınızın çocuk havuzunda yüzdüğünden emin olun. Ama her şeye rağmen yüzen çocuklar – sığ bir bebek havuzunda bile – her zaman bir yetişkin tarafından izlenmeli, tercihen iyi yüzen biri tarafından.
Güvenlik kurallarını uygulayın; Havuzun yanında koşmayın ve başkalarını suya itmeyin.
Çocuğunuzun can yeleği yerine şişme oyuncak veya minder kullanmasına izin vermeyin. Bu oyuncaklar aniden sönebilir ya da çocuğunuz onu suya atabilir.
Çocuğunuzun yüzdüğü herhangi bir havuzun derin ve sığ uçlarının açıkça işaretlendiğinden emin olun. Çocuğunuzun sığ uçlara dalmasına asla izin vermeyin.
Arka bahçeli yüzme havuzları (büyük, şişirilebilir yer üstü havuzları dahil), havuzu tamamen evden ayıran yüksek çitle çevrilmeli olsun. Çit, havuzdan açılan mandallı, en az 100 cm yüksekliğinde kendiliğinden kapanan ve kendinden kilitlenen bir kapıya sahip olmalıdır. İyi çalışır durumda olduğundan emin olmak için kapıyı sık sık kontrol edin. Kapıyı daima kapalı ve kilitli tutun. Çocuğunuzun kilidi manipüle edemediğinden veya çite tırmanamadığından emin olun. Çitin altında veya dikmeler arasında hiçbir açıklık 10 cm den fazla olmamalı. Kullanılmadığı zamanlarda oyuncakları havuzdan uzak tutun, böylece çocuklar çitin üzerinden geçmeye çalışmamış olurlar.
Havuzunuzun bir kapağı varsa, yüzmeden önce kapağı çıkarın. Ayrıca, çocuğunuzun havuz kapağında yürümesine asla izin vermeyin; Su birikmiş olabilir ve havuzun kendisi kadar tehlikeli olabilir. Çocuğunuz alttan düşebilir veya altında sıkışabilir. Dört taraflı bir çitin yerine havuz kapağı kullanmayın çünkü oldukça tehlikeli olabilir.
Her zaman havuzun yanında bir ip ile bir emniyet halkası bulundurun. Mümkünse, havuz alanında acil durum numaralarını açıkça gösteren bir telefon tabelası da olsun.
Kaplıcalar ve sıcak küvetler, çocuklar tarafından kolayca boğulabilecek küçük çocuklar için tehlikelidir. Küçük çocukların bu tesisleri kullanmasına izin vermeyin.
Çocuğunuz bir teknede yüzerken ya da tekneye binerken daima bir can yeleği giymelidir. Beş yaşından küçük çocuklar, özellikle de yüzücü olmayan çocuklar için, başın dik durması ve yüzünün sudan çıkması için ‘’kolluk’’ kullanmak oldukça faydalıdır.
Yetişkinler yüzerken alkol içmemelidir. Çünkü alkol alırken çocuklarına dikkat edemezler.
Çocuklar sudayken dikkat dağıtıcıları şeyleri ortadan kaldırdığınıza emin olun. Sizler çocuğunuzun sudan çıkmasını beklemek zorundasınız.