Hamilelik sırasında bulaşan enfeksiyonlar hem anneye hem de bebeğine zarar verebilir. Sağlıklı seçimler yapmak ve birkaç ekstra önlem almak, bebeğinizin sağlıklı doğması olasılığını artırabilir.
Kendinizi ve bebeğinizi enfeksiyonlardan korumak için hamilelik sırasında yapabileceğiniz 11 şey:
- İyi hijyeni koruyun ve ellerinizi sık sık yıkayın – özellikle de çocukların etrafındayken veya onların bakımını yaparken. Düzenli el yıkama, özellikle belirli faaliyetlerden önce ve sonra, mikropları uzaklaştırmanın, hasta olmamanın ve enfeksiyonları önlemenin en iyi yollarından biridir. Sabun ve akan su mevcut değilse, alkol bazlı el jeli kullanabilirsiniz. Unutmayın, temiz eller hayat kurtarır.
- Etinizi tam pişmiş olarak tüketmeye çalışın. Etinizin içi pembe olmamalıdır. Sosisli sandviçler, öğle yemeği etleri veya şarküteri ürünlerini çok iyi piştiğinden emin olmadan tüketmeyin. Bu az pişmiş etler ve işlenmiş etler zararlı bakteriler içerebilir.
- Pastörize edilmemiş (çiğ) süt ve ondan yapılan gıdalardan kaçının. Pastörize edildiğini belirten etiketler yoksa, beyaz peynir gibi yumuşak peynirler yemeyin. Pastörize edilmemiş ürünler zararlı bakteriler içerebilir.
- Doktorunuza B Grubu streptococcus (GBS) hakkında danışın. 4 kadından 1’i bu tür bakterileri taşır, ancak hasta hissetmezler. Bu tür bakterilere sahipseniz, hamileliğin sonlarına doğru kolay bir swab testi yapılacaktır. GBS’niz varsa, doğum sırasında bebeğinizi nasıl koruyacağınız konusunda doktorunuzla konuşun.
- Aşılar hakkında doktorunuzla konuşun. Bazıları hamileyken, hamilelik sırasında veya doğumdan hemen önce önerilir. Doğru zamanda doğru aşılara sahip olmak, sağlıklı kalmanıza yardımcı olur ve bebeğinizin hastalanmasını önler ya da yaşam boyu sağlık sorunları yaşamamasına yardımcı olur.
- HIV ve hepatit B gibi cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar (CYBE) için test alın ve kendinizi onlardan koruyun. HIV, hepatit B veya cinsel yolla bulaşan bazı insanlar hasta hissetmezler. Bu hastalıklardan birine sahip olduğunuzu bilmek önemlidir. Eğer hastalık taşıyorsanız, bebeğinizin hastalanma olasılığını nasıl azaltabileceğiniz konusunda doktorunuzla konuşun.
- Enfeksiyon taşıyan kişilerden kaçının. Eğer henüz kendiniz olmasaydınız veya hamilelikten önce aşı yapmadıysanız suçiçeği veya kızamıkçık gibi enfeksiyonları olduğunu bildiğiniz insanlardan uzak durun,
- Hastalık taşıdığı bilinen böceklere karşı kendinizi koruyun. Yaşadığınız bölgedeki virüsler hakkındaki gelişmeleri bilin ve seyahat edeceğiniz yerlerden de haberdar olun. Sivrisinek ve keneler aktif olduğunda, dışarıda uzun kollu gömlekler ve uzun pantolon giymeye çalışın. Çevre Koruma Ajansı (EPA) tescilli böcek kovucularını etken maddelerden biriyle kullanmaya dikkat edin. Enfeksiyonların sizi ve bebeğinizi tehdit edebileceği yerlere seyahatten kaçının.
- Kirli kedi çöpüne dokunmayın ya da bunları değiştirmeyin ve potansiyel olarak kirlenmiş toprakla temastan kaçının. Başkası yapsın. Çöpü kendiniz değiştirmeniz gerekiyorsa, eldiven giydiğinizden ve ellerinizi yıkadığınızdan emin olun. Kirli kedi kumu ve toprak zararlı bir parazit içerebilir.
- Vahşi ya da evcil hayvan kemirgenlerinden, kertenkelelerden ve kaplumbağalardan ve pisliklerinden uzak durun. Haşere kontrol uzmanı yardımıyla evinizin içinde veya çevresinde zararlılardan kurtulun. Bir hamster ya da kobay gibi bir evcil hayvan kemirgen varsa, bebeğiniz gelene kadar bir başkasının ona bakmasını sağlayın. Bazı kemirgenler zararlı bir virüs taşıyabilir.
- Sadece doktorunuz tarafından önerilen dozlarda vitamin alın. Doktorunuz folik asit, demir, kalsiyum ve diğer mineraller ile yağlı asitler dokosahekzaenoik asit (DHA) ve araşidonik asit (ARA) içeren günlük prenatal vitamin hapı önerebilir. Doktorunuzun bitkisel ilaçlar da dahil olmak üzere aldığınız diğer takviyeleri bildiğinden emin olun.