Omega-3 Nedir?
Omega-3 bir yağ asididir. Vücudumuz tarafından sentezlenemeyen, dışarıdan almamız gereken ve her hücremizin yapısında bulunan oldukça elzem bir esansiyel yağ asididir.
Kaç Tip Omega-3 Vardır ?
3 tip Omega-3 yağ asidi vardır. İkisi Eikosapentaenoik asit (EPA) ve dokosaheksaenoik asit (DHA) olmak üzere hayvansal kaynaklı iki çeşittir. Çoklu doymamış yağ asitleri (PUFAs) olarak da bilinen bu iki yağ, çocuklarda normal büyüme ve metabolizma için gereklidir. DHA ve EPA, büyük oranda krill, uskumru, hamsi, ton balığı gibi balık ve deniz ürününde bolca bulunur.
Üçüncü Omega-3 yağ asidi ise, alfa-linolenik asit veya ALA olarak bilinir. Alfa linoleik asit vücutta dolaylı olarak sentezlenebilen bir yağ asididir. Keten tohumu yağı, kenevir tohumu yağı, soya, kanola yağı ve ceviz gibi bitki esaslı gıdalar ve yağlarda bulunur. Balık yemeyen insanlar DHA ve EPA gibi uzun zincirli omega-3’lerden yeterince yararlanamazlar. Bununla birlikte, DHA ve EPA, sınırlı bir seviyede olmasına rağmen, vücutta ALA vasıtasıyla sentezlenebilir. Çocukların doğru miktarda Omega-3 almasını sağlamak için bu gıdaların düzenli tüketilmesi gereklidir. Omega-3 yağlarının eksikliği, zayıf bir bağışıklık sistemine neden olabilir. Omega-3’ler büyüyen çocukların bilişsel ve davranışsal işlevlerini geliştirmeleri için çok önemlidir. Özellikle çocuklarda entellektüel gelişim açısından Omega-3 takviyesi oldukça önemlidir. Bunun sebebi beyin dokusunun önemli bileşenlerinden birinin yağlar olması ve Omega-3 alımının beyin gelişimini direkt olarak olumlu yönde etkilemesi söylenebilir.
Omega-3 Yağ Asidi Vücutta Nasıl Çalışır?
Omega-3 yağları vücuttaki hücre zarlarının önemli bir parçasıdır. Omega-3, hücreler arasında önemli iletişim sağlayan moleküllerin rolünü yerine getirerek hücre ve hücre reseptörünün işleyişinde önemli bir rol oynamaktadır.
Omega-3’ün Çocuklara Faydaları
Peki Omega-3 yağ asitlerinin kullanımı nedir?
Bir çocuğun Omega-3’ e ihtiyacı var mı?
Cevap çok güzel bir evet!
Omega-3’lerin tedavi ve koruyucu özellikleri çoktur. İşte çocuklarda Omega-3 yağ asitlerini düzenli olarak tüketmenin faydalarından bazıları:
- Çalışmalar, bu yağların HDL’yi veya iyi kolesterol düzeylerini arttırdığını ve trigliseridleri veya kandaki kötü kolesterolü düşürdüğünü göstermiştir.
- Omega-3 bir çocuğun bilişsel gelişimini destekler. Bir araştırmaya göre Omega-3’lü zenginleştirilmiş veya güçlendirilmiş gıdalarla beslenen çocuklar el-göz koordinasyonu, sosyal becerileri, dikkat eksikliği ve gelişim testlerinde (IQ testi gibi) daha iyi performans göstermiştir.
- Omega-3 yağ asitleri daha iyi görme veya göz fonksiyonu için gereklidir .
- Oxford Üniversitesi’nden yapılan bir araştırma, kandaki Omega-3’ün bir çocuğun öğrenme ve davranışını artırma oranını arttırdığını ortaya koymuştur . Okumayı daha iyi yapmışlar ve hafıza ile ilgili daha az sorun yaşıyorlardı.
- Klinik bir araştırma, kanında yüksek Omega-3 yağ asitleri seviyesine sahip çocukların daha iyi konsantrasyona sahip olduğunu ortaya koymuştur .
- Raporlar, Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu(DEHB) olan çocukların genellikle düşük seviyelerde Omega-3 yağ asitleri bulunduğunu ortaya koyuyor. Omega-3 takviyesi verilen DEHB’li çocuklar, duyguların işlenmesindeki ve sosyalleşmeyle ilgili problemler de dahil olmak üzere semptomlarda ılımlı bir iyileşme göstermişlerdir.
- Bazı çalışmalar, Omega-3 yağ asitlerinin tamamen pozitif sonuç verdiğini göstermiş olmakla beraber, bazı çalışmalarda karışık sonuçlar çıkmış, (bilimsel çalışmalar için normal bir durum) bazılarında da herhangi bir değişiklik olmadığı gösterilmiştir. Bununla birlikte, çocuğunuzun genel iyilik hali için Omega-3 yağ asitleri içeren gıdalar veya takviyeleri tüketmesini sağlayın.
Çocuklar Balık Yağı Kullanabilir Mi?
Evet. Balık yağı Omega-3’ün en zengin kaynaklarından biridir ve çocuklar için birçok fayda vardır. Doğru olan, Omega-3 yağ asitlerini doğal yollardan almalarıdır.
Omega-3’den zengin gıdalar
Ancak unutmamak gerekir, hayvansal kaynaklı Omega-3’ler vücutta daha etkilidirler
- Somon, orkinos, uskumru, hamsi, alabalık dahil balıklar
- Karides
- Keten tohumu
- Ceviz
- Sığır eti
Çocuğunuza Omega-3 takviyeleri vermek isterseniz, önce doktorunuza danışın.